Home » Технологии » Климатроник или климатик: основни разлики

Климатроник или климатик: основни разлики

Особено в жеги като днештиге е трудно да си представим модерен автомобил без система за въздушно охлаждане, въпреки че и досега редица производители не включват тази опция в стандартното оборудване на техните бюджетни модели.

Функцията за създаване на подходящ микроклимат в салона може да бъде от два вида, които разговорно наричаме климатик и климатроник. Каква е основната разлика помежду им в най-общи линии ще ви разкажем сега.

На централната конзола на арматурното табло, където най-често е разположен панела за управление на климатичната инсталация има бутон, означен с буквите A/C или със символ във формата на снежинка.

Климатикът

Климатроник или климатик: основни разлики

обикновено се управлява от механични превключватели, които контролират температурата на въздуха, неговата посока и ниво на вентилация. При по-старите модели степента на охлаждане и загряване на заобикалящото пространство се обозначава съответно с минус и плюс. Сега се използва главно синьо и червено оцветяване около кръглото копче.

В горещ ден собствениците на автомобили обикновено веднага настройват климатика на максимално охлаждане и след това настройват удобната и оптимална температура според личните си предпочитания. Това става главно чрез регулиране на интензивността на въздушния поток.
Климатроникът

Климатроник или климатик: основни разлики

е доста по-автоматизиран, като основната му разлика с климатика е, че сам поддържа предварително зададената му температура. Неговата система е оборудвана с електронен блок за управление и сензори за температура.

Всичко това позволява да програмирате работата на климатичната система на определени градуси, което се счита за нейното основно предимство. Водачът задава желаната стойност на цифровия панел, включва автоматичния режим (auto) и електрониката поддържа комфортен и постоянен микроклимат.

Климатичният контрол в автомобила може да работи и на зони. Двузоновата система се управлява отделно за водача и предния пътник. Тризоновата също обслужва и пасажерите на втория ред, където те могат да настройват температурата по своя преценка. Като правило, премиум моделите предлагат четиризонов климатичен контрол, при който всеки от четиримата късметлии, присъстващи в кабината, има възможност да поддържа индивидуален микроклимат.

Коментирай чрез Фейсбук

Източник:fakti.bg
loading...

Вашият коментар

x

Check Also

Новото Peugeot 2008 се появи пред публика

Французите от Peugeot представиха пред публика за първи път своя нов градски кросоувър 2008, който ...

Партията на Орбан заплаши да напусне ЕНП

Унгарската управляваща партия Фидес може да напусне Европейската народна партия, след като получи смесени сигнали ...

Осем обвинени за наркоразпространение след акция

Операция по противодействие на наркоразпространението бе проведена на 18 ноември на територията на столицата. Действията ...

Това са признаците на опасна бенка с агресивен рак

Под обичайните бенки обикновено се маскира един от най-опасните и агресивни видове рак – меланомът. ...

Левски преговаря с Ивелин Попов

Ръководството на Левски ще се опита да осъществи поне един запомнящ се трансферен удар през ...

С чуждо ЕГН минават техническите прегледи

Председатели на комисии на пунктовете за техническа прегледи умишлено въвеждат грешни ЕГН-та на собствениците на ...