Home » Свят » Китайските спецслужби вербуват чужденци в социалните мрежи

Китайските спецслужби вербуват чужденци в социалните мрежи

Представители на западни разузнавателни служби казват, че китайски агенти контактуват чрез социалната мрежа Linkedin с хиляди чужденци, включително бивши правителствени служители, съобщи в. „Ню Йорк Таймс“.

Изданието припомня, че LinkedIn е единствената американска платформа за социални контакти, която не е блокирана в Китай, защото компанията, собственост на Microsoft, се е съгласила да цензурира вписвания с деликатно съдържание. Същевременно тази социална мрежа става средство за разпространяването на дезинформация и нещо повече – тя е идеална за вербуване на шпиони, твърдят източници от американски контраразузнавателни служби, цитирани от вестника.

В статията се изброяват няколко такива случая. Бивш високопоставен член на външнополитическия екип на президента Барак Обама получил в Linkedin съобщения от някого, който му предложил да пристигне в Китай, да се свърже с него и да получи „добре платени“ възможности. Бивш служител на датското външно министерство получавал съобщения от жена, представила се за шеф на китайска фирма за търсене на кадри.

На насрочената среща в Пекин вместо жената се появили трима мъже, които предложили на датчанина да получи „голям достъп до китайската система“ за проучвания. Бивш служител на Белия дом през мандата на Обама и кариерен дипломат се бил сприятелил в Linkedin с лице, което твърдяло, че е изследовател в Калифорнийския технологичен институт и разполага с връзки в Белия дом и посланици. Оказало се, че такъв човек не съществува.

Ежедневникът отбелязва, че разузнавателните агенции в САЩ, Великобритания, Германия и Франция са издали предупреждения, че чуждестранни агенти, предимно китайски, установяват чрез LinkedIn контакти с хиляди чужденци. „Китайските разузнавателни служби правят това в големи мащаби“, казва Уилям Р. Иванина, директор на Националния център за контраразузнаване и сигурност.

„Вместо да се пращат шпиони в САЩ да вербуват един обект, много по-ефективно е да се седи зад компютъра в Китай и да се изпращат приятелски покани към хиляди обекти, като се използват фалшиви профили“ казва шефът на федералната агенция, която следи за чуждестранни шпиони и сигнализира компаниите за възможно инфилтриране.

Използването на социалните мрежи от китайски правителствени агенти за престъпни цели привлече вниманието през последните седмици и администраторите на Facebook, Тwitter и YouTube изтриха голям брой акаунти, разпространяващи невярна информация за протестите в Хонконг. Само от Тwitter са изтрити над хиляда акаунта.

Това е първият случай, когато от Facebook и Тwitter е премахната дезинформация с китайски произход. Преди това – през 2015 и 2016 г. – редица правителства по света започнаха да неутрализират дезинформация с произход от Русия, припомня „Ню Йорк таймс“.

Коментирай чрез Фейсбук

Източник:fakti.bg
loading...

Вашият коментар

x

Check Also

Дрю Баримор става водеща на шоу

Актрисата Дрю Баримор ще стане водеща на собствено телевизионно шоу, съобщи Dark Horizons. Баримор вече ...

Левски продължава да следва Лудогорец

Левски взе трудна победа при домакинството си на Арда Кърджали в мач от 13-ия кръг ...

Георги Първанов: Отстъпили сме прекалено много на Македония

Ако в Македония сега смятат себе си за различни, моля – не възразяваме! Но ако ...

Забраниха на НФСБ да провежда кампания в „Люлин“

Кампанията на кандидатите за общински съветници на коалиция „НФСБ – БДС Радикали“ в район „Люлин“ ...

Виктория проговори за интимния си живот с Дейвид Бекъм

Виктория Бекъм се слави като жена без чувство за хумор, или по-точно като дама, която ...

Приоритетите на Инж. Добромир Добрев за Горна Оряховица

Надграждане на съществуващите социални услуги, за да бъдат включени по-голям брой потребители е един от ...