Home » България » Китай иска да забрани копаенето на биткойни

Китай иска да забрани копаенето на биткойни

Китай желе да забрани добиването на биткойн, според проект на списък с промишлените дейности, който китайската държавна агенцията се опитва да спре в знак на нарастващия правителствен натиск върху сектора на криптовалутата, съобщава Ройтерс.

Китай е най-големият пазар на компютърен хардуер в света, предназначен за т.нар. „копаене“ на биткойн и на други криптовалути, въпреки че подобен род дейности попаднаха в регулаторната „сива зона“, припомня БНР.

Националната комисия за развитие и реформи (NDRC) заяви, че търси обществено мнение по преработен списък с индустрии, които иска да насърчи, да ограничи или да премахне. Списъкът беше публикуван за първи път през 2011-а година.

Проектът на преработения списък добавя криптовалута, включително биткойн, към над 450 дейности, за които NDRC смята, че трябва да бъдат премахнати, тъй като те не се придържат към съответните закони и наредби, не са безопасни, водят до загуба на ресурси или замърсяват околната среда.

В проекта не е посочена конкретна дата или план за елиминиране на добиването на биткойн, което означава, че подобни дейности трябва да бъдат премахнати незабавно, се посочва в документа, като обществеността ще има срок до 7-и май за коментар по проекта.

Във вторник държавният вестник Securities Times заяви, че проектът на списъка „ясно отразява отношението на индустриалната политика на страната“ към индустрията на криптовалутите.

Сигналите, че Китай планират да наложи забрана върху добиването на криптовалути са факт, след като през миналата седмица цената на биткойн нарасна с почти 20% само в рамките на един ден и проби над нивото от 5000 долара за пръв път от средата на ноември миналата година, като редица анализатори и търговци признаха, че са били озадачени от това драматично възходящо движение.

В първите часове на днешната търговия биткойнът се търгува без съществена промяна около важната 200-дневна пълзяща-средна около 5245 щатски долара, след като в понеделник водещата криптовалута поскъпна до 5-месечен връх около 5333 долара.

Секторът на криптовалутите е подложен на сериозен контрол в Китай от 2017-а година насам, когато регулаторните органи започнаха да забраняват първоначалното предлагане (пускането на пазара на нови криптовалути) и затвориха местни борси за търговия с криптовалути.

Китай също започна да ограничава и добива на криптовалута, принуждавайки много фирми – сред тях някои от най-големите в света – да разкриват техни бази на друго място.

Китайските компании също така са и сред най-големите производители на съоръжения за добив на биткойн (на мощни компютри), а през миналата година три фирми подадоха заявления за първично публично предлагане в Хонконг, за да наберат милиарди долари.

България
Коментирай чрез Фейсбук

Източник:fakti.bg
loading...

Вашият коментар

x

Check Also

Това надхвърля всички възможни гадости

ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати. Скъпи ...

Вижте как полицаи принудиха два мощни джипа да карат с 80 км/ч ВИДЕО

Два мощни джипа не смеят да превишат и с км максимално допустимата скорост от 80 ...

Една шепа земя, а проявите на жестокост са потресаващи

ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати. Онзи ...

Моника Валериева се пусна чисто гола върху тоалетната чиния (СНИМКА)

Скандалната плеймейтка Моника Валериева, която преди седмици влезе в централните новини покрай обира в квартирата ...

Валери Божинов и Биляна Дол се събраха?

Старата любов ръжда не хваща, гласи поговорката, която изглежда се оказва вярна за Валери Божинов ...

Президент иска да купи най-големия остров на планетата

Да не би Доналд Тръмп да е решил да влезе завинаги в учебниците по история ...