Home » Мнения » Китай е в задънена улица?

Китай е в задънена улица?

ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

След като китайският телекомуникационен гигант Huawei попадна в американския черен списък, а преговорите между САЩ и Китай за прекратяване на търговския им спор се провалиха и друга дата не беше договорена, китайският президент Си Цзинпин заговори за нов „Велик поход“. С това той прави аналогия с едно историческо събитие от 1934 – 1935 година – т.нар. велик поход на комунистите в китайската Гражданска война. Вярно е, че тогава комунистите претърпяват поражение – губят над 90% от своите сили, но пък това дава възможност на Комунистическата партия да се прегрупира и да започне наново.

Казаното от китайския президент трябва да разбираме вероятно като настройване на сънародниците му за предстоящи лишения в името на по-доброто бъдеще. Така тълкува думите му Ейбрахам Денмарк, бивш референт за Източна Азия в Пентагона и настоящ ръководител на програмата за Азия в независимия вашингтонски изследователски Център „Уилсън“. Той смята, че Цзинпин подготвя китайците за нови икономически проблеми.

Думите на китайския президент обаче показват също така, че продължаващият търговски спор със САЩ е засегнал китайската икономика много по-силно, отколкото функционерите в Пекин са предполагали. „Те са били наясно, че това ще доведе до влошаване на конюнктурата, но търговската война със сигурност засили и ускори този процес“, посочва Денмарк и добавя, че последиците са много по тежки, отколкото Китай е очаквал.

Думите на Си Цзинпин обаче биха могли да означават също, че Пекин не вярва, че ще успее да намери бързо изход от ситуацията. Китайското ръководство може да реши, че е разумно да изчака изхода от американските президентски избори догодина – с надеждата, че Тръмп ще претърпи поражение, а един президент-демократ ще бъде много по-благосклонен. „Ако Китай заложи на тази карта, това ще бъде истински покер“, казва по този повод Ейбрахам Денмарк.

Рискована стратегия

Подобна стратегия на изчакването крие рискове – поради няколко причини, смята също и Ендрю Смол, експерт по за Китай във фондация „Джърман Маршал Фънд“. Той посочва, че времето до следващите американски избори е много дълго и дотогава биха могли да се случат много неща с дългосрочни последици за китайската икономика.

Мерките срещу китайските телекомуникационни фирми Huawei и ZTE на практика означават, че те са изключени от американския пазар. Това, според думите на Смол, показва, че САЩ могат да навредят сериозно на китайската икономика, без Пекин да може да реагира на това. „С едно единствено движение САЩ нанесоха силен удар върху Huawei u ZTE“, казва в тази връзка анализаторът.

За китайските технологични компании наистина е сериозен удар това да им бъде отрязан достъпът до американския пазар и до произвежданите в САЩ части. Ако и други големи международни компании решат да преустановят сътрудничеството си с въпросните китайски фирми, това може се окаже пагубно за тях.

При това поведението на Вашингтон спрямо Пекин може да е само началото, посочва Смол. „Засега мерките засягат само технологичния сектор. Но по принцип битката може да бъде пренесена и към всеки друг бранш, който е от първостепенно значение за Китай“, посочва той.

Единство между демократи и републиканци

Но има и други причини, показващи колко контрапродуктивно би могло да е отлагането на търговските преговори за времето след следващите американски президентски избори: победата на демократите изобщо не е сигурна, а едно тяхно правителство би могло да утежни още повече положението на Китай, отколкото то е в момента.

Демократите могат и да не са съгласни със стила и методите на сегашния републикански президент Доналд Тръмп в търговския спор с Китай. Възможно е едно тяхно правителство да не желае да продължава сегашния курс в търговската политика – например това чрез наказателни мита да бъдат санкционирани други страни, включително приятелски.

Демократите обаче са съгласни с Тръмп по основния въпрос: САЩ имат нужда от нов вид отношения с Китай. И демократите, и републиканците си пожелават двете страни в бъдеще да участват в едно честно съревнование помежду си, казва Денмарк.

Само по един пункт демократите и Тръмп се разминават: „Ако си се прицелил в Китай, трябва да се опиташ да спечелиш на своя страна и други силни икономики, които също така имат резерви спрямо Китай. Едно правителство на демократите вероятно ще се опита да изкове международна коалиция срещу Пекин, което би го поставило под още по-силен натиск“, добавя Смол.

Ейбрахам Денмарк от Центъра „Уилсън“ смята, че Китай няма полезен ход: „Ако Пекин реши да преговаря с Тръмп, резултатът може да е всякакъв, след като знаем колко непредвидим може да е този американски президент. Ако обаче китайците решат да изчакат какво ще се случи на президентските избори, след тях те могат да се окажат в още по-неизгодна позиция за водене на преговори, отколкото сега с правителството на Тръмп.“

Автор: Михаел Книге

Китай
Коментирай чрез Фейсбук

Източник:fakti.bg
loading...

Вашият коментар

x

Check Also

В България: главен прокурор – надглавен прокурор – Господ!

ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати. Между ...

Играч на Дортмунд с нелепа контузия

Един от основните футболисти на Борусия (Дортмунд) – Аксел Витсел, ще пропусне оставащите четири двубоя ...

Патриарх Неофит прие ръководството на прокуратурата

Негово Светейшество Неофит, Патриарх Български и Митрополит Софийски прие днес главния прокурор Сотир Цацаров и ...

Как по-лесно да извадите кадастрална карта

Кадастрално – административната информационна система на Агенцията по геодезия, картография и кадастър улеснява достъпа на ...

Пак се изложихме пред чужденците

ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати. Една ...

Противник на Тръмп: Без бизнес в чужбина

Претендентът за кандидат-президентската номинация на Демократическата партия на САЩ за изборите догодина Джо Байдън заяви, ...