Home » Свят » Кипър иска да арестува турски моряци

Кипър иска да арестува турски моряци

Кипър издаде международни заповеди за арест на екипажа на турски сондажен кораб, който прави проучвания за природен газ в изключителната икономическа зона на Кипър, предаде DPA.

Кипърският държавен секретар Василис Палмас заяви за радио „Актив“, че заповедите са били издадени, тъй като екипажът провежда проучвания без разрешение от правителството в Никозия. Палмас предупреди, че „тези, които участват в незаконни дейности, може да бъдат арестувани“. Министерството на външните работи на Кипър заяви, че ще повдигне въпроса на срещата на върха на Европейския съюз на 9 май, съобщи БНР.

В шелфа и в изключителната икономическа зона на Кипър са открити големи залежи на природен газ. През 2011 година американската компания „Нобъл енерджи“ откри залежи от около 140 милиарда кубически метра. Анкара, която оспорва границите на изключителната икономическа зона на Кипър, изпрати в района кораба „Фатих“, който от събота сутринта се намира в изключителната зона. Турция заявява, че сондажите ще продължат четири месеца до 3 септември. Решението за изпращането на турския сондажен кораб беше критикувано от ЕС, САЩ, както и от Гърция.

Ръководителката на европейската дипломация Федерика Могерини заяви, че е силно обезпокоена от намеренията на Турция да извършва сондажи в изключителната икономическа зона на Кипър. Тя призова Анкара да се въздържа от незаконни действия. Американският Държавен департамент съобщи, че САЩ смятат за провокационно решението на Турция да започне морски сондажи в изключителната икономическа зона на Кипър и настояват тези операции да бъдат спрени. Турция обаче твърди, че действията ѝ са легитимни от гледна точка на международното право. Европейската комисия отново призова Турция да се въздържа от намеренията си да прави сондажи за нефт и газ в изключителната икономическа зона на Кипър.

Кипър
Коментирай чрез Фейсбук

Източник:fakti.bg
loading...

Вашият коментар

x

Check Also

11 милиона дръвчета бяха засадени днес в Турция

11 милиона млади дръвчета бяха засадени днес, на 11 ноември, в цяла Турция. Символичният старт ...

В България така и не се появи антикомунистически консенсус

ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати. Коментар ...

Млада жена уби 62-годишен в Бобовдолско

Жена на 28 години от Дупница е задържана за 72 часа във връзка със смъртта ...

Фейсбук ще убие и партиите

ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати. Всяка ...

Цветанов остана сам пред портрета си

ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати. На ...

Заливат ни с продукти менте, Ани Салич рекламира продукт за полова мощ

Измамите, в които популярни лица рекламират продукти на промоция, за които дори и не подозират, ...