Home » Бизнес » Картината в морския туризъм за юни 2019 година

Картината в морския туризъм за юни 2019 година

Дискусията беше за морето, така че няма да гледаме данните за страната, а само за областите Бургас, Варна и Добрич. В тези три области (за юни 2019) са общо 60% от всички пренощували лица, 80% от реализираните нощувки и 80% от приходите за страната. По-долу ще деля на север (Варна и Добрич) и юг (Бургас). Гледаме юни 2019 спрямо юни 2018.

Това коментира в профила си във „Фейсбук“ Петър Ганев.

Имайте предвид, че по принцип в приходите съотношението е около 8 към 1 в полза на чужденците. Вижда се и от графиката за реализираните нощувки.

На север:

Реализирани нощувки: спад във Варна и при българите (-1 478 / -1.3%) и особено при чужденците (-47 761 / -5.3%). В Добрич също е голям спадът при чужденците (-24 703 / -6.9%), но има голям ръст при българите (+11 765 / +16.9%). Последното не знам дали е реално или има и някакъв ефект на изсветляване. Повечето приходи от българи в Добрич обаче не компенсират спада на приходи от чужденци във Варна.

На юг:

Реализирани нощувки: в Бургас има спад при българите (-22 221 / -7.1%) и ръст при чужденците (+35 019 / +2.2%). Приходите от нощувки обаче нарастват и при българите и при чужденците. Причината за първото е, че средната цена при българите се е повишила и компенсира по-малкото нощувки.

Обща картина за юни:

Избягаха ли българите от Черноморието? В Бургас и Варна (като реализирани нощувки – нещо като човекодни на морето) българите са по-малко. Ефектът е предимно в Бургас. В Добрич (тук са Балчик, Каварна и Шабла) доста добри данни за българите, при това тоя ръст е трета поредна година. Въпреки това, твърдението „има по-малко български туристи на морето през юни” (като човекодни) е вярно.

Има обаче уловка. Спадът е основно заради Бургас, а там има голям ръст предходните години и особено през 2018 г. В по-общ план Бургас бие сериозно (през юни) Варна и Добрич при българите – при 166 хил. нощувки на българи в Бургас спрямо 152 хил. във Варна и Добрич през юни 2012 г., сега са 292 хил. на 190 хил. в полза на Бургас (юни 2019). Виж долните линии на графиката.

Къде са чужденците? Очаквах при чужденците спадът да е навсякъде, но не е така. На север (Варна и Добрич) спадът е от над 72 хил. реализирани нощувки от чужденци, докато в Бургас има ръст от 35 хил. нощувки. Ръстът на чужденците в Бургас покрива загубата на българи там, така че през юни в Бургас е имало повече туристи от миналата година.

Толкова. Следващо включване по темата в средата на октомври, когато ще имаме данни до края на август.

България
Коментирай чрез Фейсбук

Източник:fakti.bg
loading...

Вашият коментар

x

Check Also

Борисов: От Германия внасяме Mercedes-и, BMW-та, Audi-та за вас, а изнасяме – IT

Когато има работа и пътища, няма етническо напрежение. Това заяви премиерът Бойко Борисов от Крумовград. ...

Тръмп отново сипе огън и жупел

Президентът Доналд Тръмп си зададе въпроса дали президентът на централната банка на САЩ, когото обвинява, ...

Очакват ни два по-дълги уикенда

Два по-дълги уикенда ни очакват през септември. Първият от тях е още в края на ...

Повечето сърби искат в ЕС

Повече от половината сръбски граждани подкрепят членството на страната в ЕС, показва проучване на тема ...

Трагедията на Арктика

ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати. Ледовете ...

Сухопътните ни войски търсят войници

Със заповед на министъра на отбраната е обявен конкурс за попълване на 198 вакантни войнишки ...