Home » Любопитно » Кардиолог разби мита за ползата от 10 000 крачки дневно

Кардиолог разби мита за ползата от 10 000 крачки дневно

Мобилните апликации се превръщат в хит за тези, които искат да следят физическата си активност. Много от тях имат сходни функции като измерване на дистанцията, изчисляват изразходваният брой калории на ден и продължителност на тренировката. Но как точно мобилните приложения влияят на здравето ни? Това разкриват от bTV в репортаж по темата.

Освен, че следят дневната ви активност, някои от приложенията са специално фокусирани върху различни дейности като тичане, каране на колело, тренировка с виртуален инструктор, индивидуална програма и аудио и видео инструкции.

Фитнес инструкторът и участник в „Мастършеф” Емануел Июджи обясни, че одобрява виртуалните калорийни калкулатори, тъй като технологиите са достатъчно напреднали и точни. Според него не е нужно да отделяме много време сутрин, за да се храним диетично и здравословно.

Июджи подчерта, че закуската трябва да е пълноценна и с високи хранителни стойности. Освен това подкрепя и използването на хранителни добавки, ако те спомагат за диетата.

Въпреки това според него виртуалните инструктори могат да крият опасности, а прекаленото ни доверие към тях може да доведе до травма.

Кардиолог разби мита за ползата от 10 000 крачки дневно

Доц. Сотир Марчев изтъкна, че кардиолозите препоръчват редовното физическо натоварване, но не и използването на смартфони докато тренираме. По думите на експерта до скоро е било масово разпространено внушението, че 10 хил. крачки на ден са полезни.

Той отбеляза, че ново проучване на Харвардския университет проследява 17 хил. здрави жени над 62-годишна възраст.

Данните показват, че тези, които правят 4500 крачки на ден, намаляват смъртността си с 41%, спрямо тези, които извървяват само 2800. Освен това учените не открили полза от това да преминаваме 7500 крачки дневно.

Експертът уточни, че се наблюдава затлъстяване при българските граждани в последните десетилетия. Eксперимент показа минимални разминавания в отчитанията на различни мобилни приложения.

Редовните джогъри обясниха, че измината дистанция се измерва по два начина – чрез GPS системи или изминати крачки. Според спортистите измерванията чрез крачки дават по-точна информация, като споделиха, че без значение какво приложение използваме – редовното физическо натоварване е полезно за здравето ни.

Кардиолог разби мита за ползата от 10 000 крачки дневно
Коментирай чрез Фейсбук

Източник:fakti.bg
loading...

Вашият коментар

x

Check Also

Пожар при ремонт на лодка във Видин рани двама

На 22 август в 16.34 часа пожарникари с един автомобил реагирали на сигнал за пожар ...

Очакват бум на морбили и хепатит А

Част от промените в имунизационния календар, които бяха на обществено обсъждане, притесниха личните лекари. От ...

Учени изследват ледник, който не се топи

Ледниците станаха символ на глобалното затопляне. С изключение на един глетчер в Перу, който не ...

Просто бизнес! Спайдърмен напуска киновселената на Marvel (ВИДЕО)

След като „Спайдърмен: Далече от дома“ стана най-печелившият филм в историята на компанията Sony Pictures, ...

Борисов: От Германия внасяме Mercedes-и, BMW-та, Audi-та за вас, а изнасяме – IT

Когато има работа и пътища, няма етническо напрежение. Това заяви премиерът Бойко Борисов от Крумовград. ...

Очакват ни два по-дълги уикенда

Два по-дълги уикенда ни очакват през септември. Първият от тях е още в края на ...