Home » България » Кандидатът за кмет на София Борис Бонев: Фандъкова да не напада младите хора

Кандидатът за кмет на София Борис Бонев: Фандъкова да не напада младите хора

“Аз съм роден и съм израснал в София, учил съм във Френската гимназия, след което завърших във Франция, в Сорбоната, две магистратури, едната по иновации, другата по мениджмънт. Въпреки че животът в Париж със сигурност добре ми влияеше, прекарвах си чудесно там, работех, имам много приятели, моята страст винаги е била София още от малко момче. За мен беше естествено и много лесно решението да се върна в България и да се занимавам активно с гражданската си активност“, така отговори на въпроси за себе си обявилият се преди няколко дни за кандидат кмет на София Борис Бонев, който е активист на гражданската организация “Спаси София“. Думите му са предаването “Денят с Веселин Дремджиев“ по ТВ+, а въпросите към Бонев задава именно водещият на предаването Веселин Дремджиев.

“Дълго време, над 3 години, работих в една от най-големите български компании за производство и дистрибуция на био продукти. Бях в международния ѝ екип и отговарях за развитието на пазарите в 12 държави от Европа и Близкия Изток, включително Франция, Бенелюкс, Италия и така нататък. Семейството ми е чудесно и много ме подкрепят. Баща ми има малък бизнес, малка печатница, а майка ми е лекар. Брат ми е студент в УАСГ по строителство на сгради и съоръжения“, продължи Бонев с отговорите на въпросите, които касаят биографията му, а и не само.

“Нито аз, нито някой от екипа на “Спаси София“, нито моето семейство имаме какво да крием. Винаги през последните 10 години, откакто аз активно се занимавам с гражданска активност чрез организацията “Спаси метрото“, след което със “Спаси София“, сме били абсолютно последователни в нашите мнения, във всичко, което правим, така че нямам никакви притеснения, че може някой да намери нещо. Иначе, че ще ме “окалят“ – напълно е възможно. То вече започна. “Кафявите“ медии са ясни, няма какво да ги коментирам. Не им обръщам внимание, въобще не ме интересува, да пишат каквото искат. Казвам го, защото нашият единствен приоритет е да работим за софиянци, да работим за хората в София, както сме го правили досега и затова всъщност предприехме тази наистина смела стъпка, но мисля, че след като толкова много успяхме да свършим извън Общината, можем да свършим още повече и аз мога да свърша още повече, когато съм в нея“, заяви кандидатът за кмет на София Борис Бонев.

На въпрос относно коментар на Йорданка Фандъкова, че е подозирала “Спаси София“ в политически амбиции:, Бонев отговори така: “Много е жалко. Госпожа Фандъкова е образован човек и е жалко, че очевидно ѝ убягва дефиницията на думата политика. Това всъщност са делата на града, гражданите. Това, което касае гражданите. В тази връзка аз бих препоръчал на госпожа Фандъкова да не напада младите хора, които 10 години наистина безвъзмездно и доброволно се опитват да помагат на нашия град. Не мисля, че е правилно и възпитано. Много е важно да отбележа, ние не просто критикуваме, ние критикуваме там и за нещата, за които има какво да се критикува и винаги предлагаме конкретни решения за справяне с проблемите“.

Помолен от водещия Дремджиев за три примера, които заслужават критика, Бонев отговори на призива така: “Некачествените ремонти. Може би повече от 3-4 години говорим най-сетне да се създаде “черен“ списък на фирми, които системно не изпълняват своите задължения да строят качествено и в срок. Очевидно има страх това да се направи и не се предприемат действия в тази посока. Ние сме го написали в “План за София“ и аз възнамерявам това да е едно от първите неща, за които да работя, ако стана кмет“.

“Второто нещо е по отношение на проблема с паркирането. Многократно казвахме, че има нужда от промяна на модела, има нужда от допълнително изграждане на паркоместа в кварталите, така че те да не са един хаотичен паркинг в кал и междублоковите пространства да са на практика неизползваеми. Предлагаме един много лесен начин за справяне с този проблем и той е изграждането на така наречените монтажни паркинги. Тоест на същото място, на което в момента има уредено паркиране, се построява с една лесна метална конструкция още един етаж и по този начин удвояваме капацитета на паркирането. Има ги навсякъде, дори на Балканите ги има, в Скопие и в Белград. Тоест въобще не става въпрос, че в София е проблемът“, добави Бонев.

“Третото е градският транспорт. Непрекъснато говорим за нуждата от приоритизация на градския транспорт, но въпреки това ни се налагаше с години наред да се борим за елементарни решения като например да има бус ленти, които не само да са по основните коридори на градския транспорт, но и да се контролират с камери. Четири години ни отне на нас да ги убеждаваме. Започнахме от промяната на нормативната база, стигнахме до убеждение по кои булеварди, как, защо, помагахме в проектирането, разбира се не ни послушаха и част от бус лентите наистина не са направени, както трябва. Накрая ги “тормозихме“ да сложат поне камери, слава богу направиха го и днес градският транспорт се движи значително по-лесно и бързо. Това показа, много е важно да го отбележим, това показва, че не можем да говорим за това, че хората, софиянци, българите сме мърляв народ или пък, че не обичаме реда. Нищо подобно. Когато се осигурят условията, ние спазваме реда, всички го правим и всичко е много по-добре“, заяви още той.

Относно изготвения от него и екип от специалисти “План за София“, Борис Бонев заяви: “Освен, че това е най-подробната и обемна програма писана в историята на София, това ще бъде една от първите или може би първата програма, в която ние ще търсим обратната връзка на хората.

За финансирането на “Спаси София“, той отговори така: “Финансираме се само и единствено от дарения и лични средства. Всичко е публично и е качено в нашите сайтове, включително с инициалите на хората, които са дарили, колко суми – всеки може да го провери. Хубавото на това да разчитаме само на дарения е, че сме се научили да работим изключително ефективно и от малкото средства, с които разполагаме – да правим голям ефект. Мисля, че го доказахме през годините, в които работим.

Готови ли са Борис Бонев и останалите активисти на “Спаси София“ да управляват София? На въпроса на Веселин Дремджиев, кандидатът за кмет на София отговори така: “По отношение на това дали аз съм готов да управлявам, много е важно да уточня, че за да постигнем всички успехи, които постигнахме през тези години, би било много наивно да смята, че ние не сме усвоили и административния език, и административните похвати, че нямаме съответните познанства в Общината и знания как функционират процесите. Ние всичко това трябваше да го научим, защото в противен случай нищо от това, което ние предлагаме, нямаше да бъде възприето.

Притесняват ли се “Спаси София“ от мафията, с която може да се сблъскат? Бонев отговори така: “Ние вече няколко пъти сме били жертва на заплахи, включително от хора с прякори. Това, което ние имаме като мотивация, като оръжие срещу тези хора, е много по-силно и колкото и на някои Ваши зрители да прозвучи банално – това е наистина любовта ни към този град“.

.Ще приемат ли “Спаси София“ партийна подкрепа? “Ние имаме една изключително обемна програма, много конкретна, всеки е свободен да застане зад принципите и зад мерките, които ние предлагаме в нея. Аз няма да върна нито една подкрепа, но тя трябва да е много ясно базирана на принципи“, отговори на поставения въпрос Борис Бонев.

Бонев обяви, че от “Спаси София“ ще бъдат всеки ден на щандове из цяла София, за да представят на гражданите плана, който имат за София. Кандидатът за кмет декларира желание за разговор с хората относно проблемите, които те имат.

София / България
Коментирай чрез Фейсбук

Източник:fakti.bg
loading...

Вашият коментар

x

Check Also

Лейди Гага падна от сцената (ВИДЕО)

Американската певица Лейди Гага си е направила скенер на цялото тяло, след като претърпя нелеп ...

Приоритетите на Инж. Добромир Добрев за Горна Оряховица

Надграждане на съществуващите социални услуги, за да бъдат включени по-голям брой потребители е един от ...

Шокиращи подробности за зверството в Ловешко

Шеф на ловна дружинка гръмна ром с пищов и го уби на място. Престъпленето е ...

Ето кой преби спорта в Плевен в последните 20 години

Найден Зеленогорски и протежето му Георг Спартански пребиха спорта в Плевен в последните 20 години. ...

Полицията моли за помощ: Виждали ли сте този мъж (СНИМКА)

Полицията в Ямбол издирва 32-годишния Стоян Василев Милчев, който е в неизвестност от 17 октомври. ...

Борис Джонсън категорично: Няма да преговарям с ЕС за отсрочка на Брекзит

Британският премиер Борис Джонсън заяви, че ще изведе страната си от ЕС на 31 октомври, ...