Home » Свят » Калфин: Няма ефект от санкциите срещу Русия

Калфин: Няма ефект от санкциите срещу Русия

Икономиката на Русия просто се адаптира към наказателните мерки на западните страни и в един момент негативният им ефект изчезва. Това заяви бившият вицепремиер Ивайло Калфин пред Bloomberg TV Bulgaria.

За пет години Русия направи всичко възможно да приобщи Крим към своята територия – включително със строежа на моста през Керченския пролив, чрез инвестиции, чрез показност. За нея въпросът може и да е приключил, но Украйна и международната общност няма как да признаят анексирането. Санкциите срещу Москва обаче не са начинът Крим да се върне на Украйна, смята Ивайло Калфин.

„Международната общност наложи санкции върху определени лица в Русия, върху операциите на някои руски банки в чужбина и върху специфични сектори за страната. Москва наложи обратни санкции с ограничения на вноса на някои продукти. Икономиката обаче просто се адаптира към тези наказателни мерки и в един момент негативният им ефект изчезва“, посочи още Калфин.

Според Калфин въпросът с анексирането на Крим няма да намери решението си скоро. „Има стратегически и военни причини Крим да бъде анексиран към Русия, те също трябва да бъдат отчетени“, каза бившият вицепремиер.

Той отбеляза, че около 40% от доставките на природен газ в блока се изпълняват именно от Руската федерация. „За момента няма алтернативи на газови доставки, които да бъдат конкурентни на пазарна основа, може би ще се появят. Все още обаче инфраструктурата е повече, отколкото алтернативите“, заяви Калфин, коментирайки енергийната зависимост на ЕС от Русия.

Украйна
Коментирай чрез Фейсбук

Източник:fakti.bg
loading...

Вашият коментар

x

Check Also

Вижте къде разрешиха лова на слонове

Ботсвана вдигна забраната за лов на слонове, което обясни със засилващия се конфликт между хората ...

Украинската мечта ще се срине

Руският сенатор Алексей Пушков заяви, че украинските планове за добър живот за чужда сметка няма ...

Жива картина припомня последните минути на Георги Бенковски

Възпоменателен митинг, посветен на 143-та годишнина от Априлското въстание и гибелта на революционера Георги Бенковски ...

Иван Саздов заведе дело срещу Елена Йончева

Заведох дело срещу Елена Йончева в Софийски градски съд. Това обяви собственикът на тенис клуб ...

Сергей Скрипал се е обадил в Русия

Бившият руски двоен агент Сергей Скрипал се е обадил на племенницата си Виктория, която живее ...

Професиите с най-високи заплати в Германия

Най-високоплатените професии в Германия са тези, които работят в областта на медицината и финансите. Старшите ...