Home » Мнения » Каквото и да направи Лукашенко, от него нищо не зависи

Каквото и да направи Лукашенко, от него нищо не зависи

ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Много от това, което се случва вътре и около страната ни пряко води до опасността от скорошно анексиране на Беларус от Русия и по-нататъшното ѝ превръщане в поредната безлична руска провинция. Налице са все повече и повече подобни опасности, коментира Всеволод Раневский от информационния сайт UDF.BY.

Така например, в наскоро представената от беларуското правителство на Лукашенко програма за интеграция между Беларус и Русия, която беше съгласувана от правителствата на двете държави, е бил решен основният въпрос, който дълго време е възпрепятствал подписването на въпросния документ – унифициране на принципа на продажба на енергийни суровини.

Познавайки добре Русия е трудно да се предположи, че тя би направила каквото и да било „отстъпка” безплатно – досегашния опит в сферата на търговските и енергийни войни не дава повод да се мисли така. Тогава защо го прави?

Независимост. Именно така могат да бъдат окачествени другите точки от въпросния документ – единна данъчна система и бюджетна политика, която между впрочем ще започне да се въвежда още от декември 2019 г. От 2020 г. ще започне унифициране на митническата и съдебна системи. Също така се прокрадва и идеята за обща валута на двете държави, макар Централните банки на Беларус и Руската федерация да не могат към момента да стигнат до общо решение, а е известно, че Лукашенко е привърженик на това. Така, че няма съмнение – единна валута ще има, и то не на най-добрите за нас (бел. ред. беларусите) условия.

Какво ще остане от независима Беларус в случай, че тази „пътна карта” се реализира? За момента за руснаците не е решен само един важен въпрос – армията. През юли, в „Деня на независимостта”, Лукашенко заяви, че не желае обединение на военния сектор. Само, че кой ще го пита – ще му направят „предложение, на което не може да откаже” и готово. Естествено, не сега. Сега е важно да не се „сплашва”, а поле – по време на унифициране на съдебната, митническата, данъчна и бюджетна политики на фона на единен руски емисионен център. Това е от просто по-просто. В самата Руска федерация подобни въпроси се решават без дари да се замислят: дали да дават или не пари на регионите в Москва се решава на база степен на тяхната „удолетвореност”.

И това не е никак преувеличено – в тези условия Беларус по статут не просто ще се превърне в поредния руски регион, но и дотиращ, тъй като значителна част от компаниите, които формират беларуския бюджет ще бъдат изкупени от Русия и присъединени към холдинги, които плащат данъци, разбира се на Москва. На нас ни остава само да се надяваме, че по някаква причина на Русия не са ѝ интересни част от компаниите, тъй като данъците, които плащат са нищожни.

Дълго ли ще просъществува Лукашенко в икономически зависимата държава, която е напълно „зависима” от руската нормативна база – въпросът е риторичен. Ще трябва да се пътува за пари до Москва и то без гаранция, че ще бъдат получени. Забелязвате ли, че в последно време въпросът за строителството в Беларус на база на въздушните сили на Руската федерация е свален от дневния ред. И действително, за какво им е база, като ще получат цяла Беларус?

Въпросната посока на движение на родината ни „на Изток” отлично се вижда от Запада. Един от основоположниците на берлинския интелектуален Център за либерална дейност – М. Бек заедно с бившия президент на фондация Хенрих Бел – Р. Фюкс, публикуваха материал със заглавие „Путин се хваща за Беларус”. В него пише: „Незабелязано за Запада Путин засилва влиянието си така, че да принуди Беларус към държавен съюз. Това би означавало край на беларуската независимост в Централна и Източна Европа”.

„Икономически независимата система е основният лост за Москва. До 10% от БВП на Беларус зависи от добрата воля на Кремъл. Тя включва евтиния петрол и газ, безмитен внос на селскостопански и промишлени стоки, а също така и кредитите, които позволяват на Лукашенко да поддържа status quo вътре в страната” се посочва още в материала.

На фона на всичко това, много показателно е, че малко след посещението на Н. Патрушев в Минск, Лукашенко заяви в интервю за украински журналист, където за пръв път направи паралел между конфликта в Донбас с кримския въпрос и дори предложи наши погранични служители (бел. ред. беларуски) да контролира украинско-руската граница. Най-неприятното в дадената ситуация е, че ключът към нея, по всичко личи, че е визитата на Патрушев – освен икономиката и признаците на държавността (данъци, бюджет, съд и митници) ние изпускаме още и външнополитическата си независимост и най-важното за какво – за отстъпка от цената на петрола, който като се съди по последните събития, все повече ще бъде замърсен с хлор.

Жалко, че ситуацията до голяма степен е „изпусната” и дори от действията на самия Лукашенко малко неща зависят.

Всеволод Раневский UDF.BY

Беларус
Коментирай чрез Фейсбук

Източник:fakti.bg
loading...

Вашият коментар

x

Check Also

Руски Су-34 унищожи електроцентрала в Сирия

Появи се информация за унищожаването на слънчева електроцентрала в Сирия. Това се е случило в ...

Ударен от кола колоездач се бори за живота си, издирват свидетели

Лекарите продължават да се борят за живота на колоездача от столичния квартал „Надежда“ Константин Касабов, ...

Кметът на Несебър за 100-те хиляди лева в дома му: Това са семейни спестявания!

Както вече „Факти“ съобщи, главният прокурор Сотир Цацаров е поискал независимият кандидат за кмет на ...

Дясната дилема – Мая или Йорданка

ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати. В ...

Унгария вижда България като основен енергиен партньор

Унгария вижда България като своя основен партньор по отношение на енергийните въпроси. Това заяви държавният ...

Навиват Херо да поеме Берое

Димитър Димитров е гласен за нов треньор на Берое. Представител на старозагорския клуб е на ...