Home » Свят » Какво трябва да знаете за шофирането с българска книжка в Германия

Какво трябва да знаете за шофирането с българска книжка в Германия

В Германия теоретичният изпит за книжка може да се провежда на 12 чужди езика, но не и на български. Ако искате това да се промени, подпишете петицията на адвокат Антон Йозов. Тя би помогнала на много българи в Германия.

Теоретичният изпит за шофьорска книжка в Германия трябва да може да се провежда и на български език. Господин Йозов, Вие настоявате за това и сте стартирали петиция за въвеждането му. За кого е полезна Вашата инициатива?

Антон Йозов: Инициативата е от полза за българите, които живеят по-дълго от 6 месеца в Германия, имат постоянно местожителство във Федералната република и все още нямат шофьорска книжка. Въз основа на европейските регламенти те нямат право да изкарват шофьорска книжка в България. Ако все пак изкарат там шофьорския курс и си получат българската книжка, трябва да знаят, че тя не е валидна в Германия. При първата полицейска проверка започва следствие срещу тях за шофиране без шофьорски права. По този начин изрядни граждани изведнъж се превръщат в криминално проявени лица – поради незнание и непознаване на регламента.

Какви са последствията?

Антон Йозов: В такива случаи се налагат забрани за шофиране в Германия – за най-малко 11 месеца. Освен това следват солени глоби – между 40 и 90 дневни ставки. А в Германия в повечето случаи една дневна ставка варира между 10 и 30 евро. Освен това в много от случаите провинилите се са длъжни да се явят на опреснителен шофьорски изпит в Германия, включващ и т.нар. MPU-преглед (Medizinisch-Psychologische Untersuchung, на бълг: медицинско-психологически преглед) и за който трябва да преминат шофьорски курс в Германия. Опреснителният изпит излиза доста солено – около 1900 евро.

А важат ли някакви ограничения за българите, които са изкарали шофьорски курс в България още преди да се преместят да живеят постоянно в Германия?

Антон Йозов: Не. Техните книжки са валидни до момента, в който изтече срокът им. След това се отива в съответната служба (Straßenverkehrsamt), където се попълва формуляр, предава се тест за зрение, проведен в оптика срещу цена от 15 евро, плаща се такса от 80 евро и малко по-късно те си получават германската шофьорска книжка. Процедурата е доста бърза.

А могат ли българските граждани да подновят българската си шофьорска книжка при следващото си пътуване до България?

Антон Йозов: Не, ако постоянното местожителство на шофьора е Германия, това също би представлявало нарушение. Защото за да подновиш книжката си в България, трябва да декларираш, че постоянното ти местожителство е именно в България. И ако дадеш неправилна информация по този въпрос, това също е криминално деяние. Тези подновени в България книжки също се оказват невалидни в Германия. Защото, според европейските правила, след 6 месеца престой в дадена страна от ЕС за теб важат правилата на тази държава. Тя се води вече постоянното ти местожителство.

Доскоро обаче българските шофьорски книжки не представляваха особен проблем в Германия. Какво се промени?

Антон Йозов: До началото на 2018 не съществуваше единна европейска информационна система. На 1 януари 2018 беше въведена единна полицейска система (на немски език съкращението ѝ гласи PAPI), с помощта на която полицейските служители за секунди могат да установят кога даден шофьор е изкарал книжка, къде е издадена, откога е регистриран автомобилът му и т.н. Проверките зачестяват по нареждане на местните вътрешни министерства. А с това зачестяват и случаите на заведени следствия за невалидни шофьорски книжки.

В момента позволено ли е теоретичният изпит в Германия да се държи на друг език освен на немски?

Антон Йозов: Да, от няколко години насам кандидат-шофьорите могат да държат теоретичния изпит на 12 чужди езика. Сред тях са хърватски, румънски, чешки, арабски, руски. Когато навремето са въвеждали тези промени, германските власти са се допитали до съответните общности, живеещи на територията на страната. Но от българска страна не е имало реакция.

Какво трябва да се случи, за да може в бъдеще теоретичният шофьорския изпит в Германия да се провежда и на български език?

Антон Йозов: Първата крачка е подписването на петицията, която стартирах. Засега под нея са се подписали едва 2000 души. Това е твърде малко. Според мен би трябвало да я подпишат поне 50 000, за да привлечем вниманието на германските власти. В крайна сметка подобна промяна би била от полза за много българи, които искат да работят в Германия и да изкарат шофьорския курс, но познанията им по немски не са достатъчни, за да издържат теоретичния изпит. Аз се опитвам с помощта на българското посолство в Берлин да популяризирам идеята и се надявам заедно да привлечем вниманието на германските власти към инициативата. Следващата крачка би била да се издаде проект за указ, който да замени сегашния. И така българският език също да бъде включен като изпитен език при полагането на теоретичния изпит за шофьорска книжка в Германия.

Антон Йозов е адвокат в Хамбург, специалист по трудово и семейно право. Дипломирал се е в Хамбургския университет.

Германия
Коментирай чрез Фейсбук

Източник:fakti.bg
loading...

Вашият коментар

x

Check Also

Захариева: Пламен Георгиев обеща да напредне с испанския

Пламен Георгиев има качества за консул във Валенсия, заяви външният ни министър Екатерина Захариева пред ...

Идиотски гаф с телефон едва не провали футболен мач

Без ВАР остана дербито в Саудитска Арабия между Ал Фатех и Ал Насър 0:1, а ...

9 октомври 1974 г. : Умира Оскар Шиндлер

На 9 октомври 1974 г. на 66-годишна възраст умира Оскар Шиндлер. Oскар Шиндлер е немски ...

Цацаров: Незаконен съдебен състав пусна Полфрийман

Министърът на външните работи Екатерина Захариева и главният прокурор Сотир Цацаров се срещнаха с Джон ...

Собствениците на Юнайтед няма да разкарат Солскяер

Мениджърът на Манчестър Юнайтед Оле Гунар Солскяер може да се чувства спокоен за поста си ...

Димитър Пенев със секретна мисия

Легендата на ЦСКА и българския футбол Димитър Пенев бе част от приятна изненада, която колективът ...