Home » Мнения » Какво точно договориха САЩ и Турция?

Какво точно договориха САЩ и Турция?

ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

САЩ успяха да убедят Турция, че е време за прекратяване на огъня в Сирия. Кюрдите се съгласиха. Но какво точно е било договорено? По този въпрос мненията се разминават.

Кюрдските сили в Североизточна Сирия са готови да се съгласят с прекратяването на огъня, договорено между Съединените щати и Турция. „Ще направим всичко в името на успеха на примирието“, каза командирът на „Сирийските демократични сили“ Маслум Абди. Споразумението предвижда завръщане на прогонените в домовете им и изключва демографските промени в района.

Договореностите се отнасят до областта между градовете Рас ал-Аин и Тал Абджад, поясни Абди. Това би била само една малка част от т. нар. зона за сигурност, която Турция отдавна иска да създаде по границата, за да може оттам, в рамките на офанзивата си, да прогони кюрдските милиции. В съвместната декларация на САЩ и Турция мащабите на зоната не са дефинирани.

Турция не е променила целите си

След няколкочасови разговори с американския вицепрезидент Майк Пенс Турция обяви, че прекратява за пет дни своята военна операция в Северна Сирия. Целта е да се изтеглят кюрдските милиции – акция, която вече започна. След пълното изтегляне на милициите офанзивата би трябвало да приключи окончателно, заяви Пенс.

Все пак турската страна не говори за примирие, а само за прекъсване на офанзивата. И както каза турският външен министър Мевлют Чавушоглу, неговата страна продължава да се стреми към следното: „На 32 км навътре и източно от Ефрат до иракската граница, т.е. на дължина от 444 км да не остане нито един терорист и целият регион да се превърне в зона за сигурност“. Правителството в Анкара иска – по собствените му думи – да засели там сирийските бежанци от Турция.

Кюрдите дълго време се явяваха съюзници на САЩ в борбата срещу „Ислямска държава“. Както казва Пенс, Турция и САЩ се ангажират в рамките на постигнатото споразумение да победят заедно „Ислямска държава“ в Северна Сирия. Обсъдена е била и координацията на мерки с оглед на лагера с арестувани бойци на „Ислямска държава“. Досега кюрдските милиции охраняваха и тях.

Преди началото на офанзивата президентът на САЩ Доналд Тръмп разпореди изтеглянето на американските войски от граничния регион и така на практика отвори пътя за офанзивата. Турската акция се натъкна на остри критики в международен план.

Държавните и правителствените ръководители на ЕС засега посрещнаха по-скоро сдържано прекратяването на огъня. Заявено бе само, че Европейският съвет приема за сведение американско-турското съглашение за прекъсване на всички военни операции. Вместо да приветства споразумението, ЕС отново призова Турция да прекрати офанзивата и да изтегли войските си.

Турция
Коментирай чрез Фейсбук

Източник:fakti.bg
loading...

Вашият коментар

x

Check Also

Руска звезда ухажва Мария, тя отвръща с…

Руска изгряваща звезда публикува в своя Instagram профил новото видео на Мария. Нашумелият наскоро млад ...

Маската 10 ноември

ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати. Коментар ...

Нинова: Бюджет 2020 е бюджет на застоя

Бюджет 2020 е на застоя, между първо и второ четене ще внесем своя алтернативен бюджет ...

Танц на боксьорка в кухнята стана хит (ВИДЕО)

Американската боксьорка Аврил Мати публикува в своя профил в Инстаграм видео, на което танцува, докато ...

Драгомир Стойнев: Човечеството ще колонизира Марс, преди да видим тол системата

Зам.-председателят на ПГ на БСП Драгомир Стойнев се пошегува с очакваната тол система по време ...

Финансова криза застигна Ивелин Попов в Русия

Националът на България и капитан на отбора ни Ивелин Попов и съотборниците му в руския ...