Home » Свят » Какво щеше да прави Меркел, ако ГДР още я имаше?

Какво щеше да прави Меркел, ако ГДР още я имаше?

Какво ли щеше да прави Меркел днес, ако Берлинската стена не беше паднала? Щях да отида в Америка, да я обикалям, но с нещо по-добро от трабант, и да слушам Брус Спрингстийн, споделя тя в интервю за сп. „Шпигел“.

Германската канцлерка Ангела Меркел рядко споделя моменти от личния си живот, тя не обича да говори за своите планове и мисли извън политиката. Сега обаче в интервю за германското списание „Шпигел“ тя разказва за живота в ГДР, за мечтите си като млада жена и за трудния диалог между изтока и запада.

На въпрос на журналистите от списанието какво би се случило с нея, ако днес Германия все още беше разделена, Меркел отговаря: „Със сигурност сега нямаше да се срещнем“. А какво би правила тя самата сега, ако днес ГДР все още съществуваше? „Щях да реализирам мечтата си“, отговаря тя. Като 35-годишна тя мечтаела да пътува до Америка. „Заради големината, разнообразието, културата. Да видя Скалистите планини, да обикалям с автомобил из страната и да слушам Брус Спрингстийн“, обяснява тя.

„Ние в ГДР също имахме приятели“

Меркел, която е на 65 години, разказва, че в Източна Германия жените са се пенсионирали на 60. „Така че преди пет години аз щях да съм си взела паспорта и да съм отпътувала за Америка“, казва канцлерката пред „Шпигел“. В ГДР пенсионерите са имали право да пътуват навсякъде. „Всеки, който вече не беше необходим като социалистически работник, можеше да пътува навън“, добавя тя.

А дали би обикаляла Америка в американски автомобил? „Аз предпочитам малките автомобили. Но все пак щях да взема нещо по-добро от трабант“.

Пред „Шпигел“ канцлерката прави равносметка на 30-те години от падането на Стената и говори за носталгията, която някои източногерманци изпитват към времето преди 1989.

Според Ангела Меркел на много западноевропейци им е трудно да разберат, че щастливите и успешни моменти са възможни и в условията на диктатура. „Ние също имахме приятели и семейство, с които въпреки държавата празнувахме рождени дни и Коледа“, казва тя и допълва: „Това, че не можехме да пътуваме в Америка, а само в Унгария и България, не определяше всеки наш ден“.

„Тогава надигнахме глас“

А дали Меркел смята, че успехите на крайната десница в Източна Германия помрачават тържествата по случай юбилея от падането на Стената? На този въпрос тя отговаря, че за нея 9 ноември 1989 остава един щастлив момент в германската история. „Между 1949 и 1989 в ГДР толкова много хора мечтаеха за свободата – и изведнъж можехме да говорим открито за това. Тогава надигнахме глас. И днес всеки може да надигне своя глас“, казва тя, но не пропуска да отбележи, че несъгласието не трябва да проправя път на презрението и омразата.

В интервюто канцлерката подчертава, че свободата на мненията включва и свободата да изразяваш несъгласие. „Насърчавам всеки да изказва своето мнение, но човек трябва да понася и реакциите, както и евентуален шитсторм, какъвто съм преживявала неведнъж. И това е част от демокрацията“, изтъква Ангела Меркел.

Германия
Коментирай чрез Фейсбук

Източник:fakti.bg
loading...

Вашият коментар

x

Check Also

Жена загина при битов пожар във Варна

66-годишна жена е починала при пожар във Варна днес, съобщиха от полицията в морската столица. ...

Ето кой смени Кобрата в леглото на Андреа (СНИМКА)

Самотата не е тъжно нещо, особено ако имаш плюшена мечка с размерите на бившия, пише ...

Анелия: Искам мъж и бебе

Поп фолк певицата Анелия не крие, че мечтае да създаде отново семейство. Певицата сподели любопитен ...

Предлагат на Радев промяна на длъжностите в Службата за охрана

Правителството ще предложи на президента да издаде указ, с който да се променят утвърдените длъжности ...

Вашият хороскоп за днес, 13.11.2019 г.

Хороскоп от astrohoroscope.info Овен Днес светът ще е точно такъв, какъвто сте желали да го ...

БСП посреща китайски медици в столицата

6-членна китайска делегация от провинция Фудзиен, включваща водещи лекари и университетски преподаватели, ще посети днес ...