Home » Технологии » Какво показва цветът на изгорелите газове?

Какво показва цветът на изгорелите газове?

Цветът на отработените газове говори много за състоянието на двигателя на автомобила. Ако моторът е изправен и работи нормално, димът от ауспуха би трябвало да е прозрачен и напълно безцветен. Всеки друг нюанс свидетелства за проблеми.

Бял пушек

Какво показва цветът на изгорелите газове?

Характерният бял цвят на отработените газове е сигурно доказателство за наличието на влага в цилиндрите. Причина за това може да бъде както високата влажност на околния въздух, така и кондензат в горивопроводите. Плътният бял пушек може да се дължи също на теч на антифриз. Това налага спешна проверка на охладителната система на двигателя.

Син пушек

Какво показва цветът на изгорелите газове?

Синкавият нюанс на отработените газове е тревожен признак за попадането на странични вещества в двигателя. Първият и основен заподозрян в случая е моторното масло, което може да е проникнало в горивните камери или изпускателния колектор. Проблемът се среща най-често при стари и амортизирани агрегати, при които вече е настъпило сериозно износване на цилиндрово-буталната група, уплътняващите гумички на клапаните и сегментите.
Синият пушек обаче невинаги се дължи на механични неизправности. Понякога причината за този симптом е просто некачествено гориво.

Черен пушек

Какво показва цветът на изгорелите газове?

Бълващият черен дим ауспух е сигурен признак, че двигателят не изгаря цялото гориво в горивната камера. В такъв случай трябва автомобилът да бъде закаран на диагностика възможно най-бързо. Обичайните заподозрени в този сценарий са дюзите на инжекциона и компютъра, управляващ работата на двигателя. Ако проблемът не се реши експедитивно, собственикът на колата рискува тежки повреди на мотора.

Коментирай чрез Фейсбук

Източник:fakti.bg
loading...

Вашият коментар

x

Check Also

Хубчев: Не ни достигна един гол

Наставникът на Левски Петър Хубчев е на мнение, че неговият тим е имал повече желание ...

Такива ли трябва да са директорите в Столична община (ВИДЕО)?

Пореден непопулярен, но „интересен“ кадър, работещ в българските общински и държавни администрации, бе осветлен. Това ...

Търгуват данните от НАП в хакерски форуми

Хакнатата база данни на НАП с информация за около 5 млн. български и чужди граждани ...

Ето го новото Mitsubishi Pajero Sport

В интернет пространството се появиха първите снимки на рестайлинг версията на всъдехода Mitsubishi Pajero Sport. ...

Трябва ли да сме толерантни

ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати. А ...

Извънредна ситуация в Лондон заради танкера

Британският премиер Тереза Мей ще председателства заседание на правителствената комисия за извънредни ситуации КОБРА във ...