Home » България » Какви смъртни опасности дебнат самонадеяните планинари

Какви смъртни опасности дебнат самонадеяните планинари

Подценяването на условията е основната причина за инцидентите в българските планини, планирането и метеорологичните условия са изключително важни фактори. Това каза пред „Фокус“ Емил Нешев, директор на Планинската спасителна служба (ПСС) към Българския червен кръст (БЧК).

„Мъглата е коварно условие за пребиваващите в планината, обясни той, като уточни, че при наличието ѝ хората лесно губят ориентация. Според него човек лесно може да предвиди навлизането в мъглив участък, използвайки съвременните технологии. Ако туристът попадне на гръмотевични бури е важно да стои далеч от дървета и да се освободи от всички метални и електронни изделия“, добави Нешев.

Екипировката също трябва да бъде съобразена с времето, уточни той. „Подходът към планината с уважение и с респект е един от най-сигурните гаранти за това, че няма да ни се случи бедствие. Нека да предвидим къде отиваме, с кого отиваме, дали сме достатъчно подготвени за маршрутите. В планината трябва да се излиза с едно наум. Така, както тя е хубава и прекрасна, така и много бързо при промяна на времето може да се случи да изпаднем в тежка ситуация. За целта има много неща, които може да направим, за да си спестим главоболията, едно от тях е приложението на ПСС, с което можем да дадем местоположението си на терена и то с минимално движение и без необходимостта от интернет или много силен сигнал на мобилните телефони“, каза Нешев.

„Да не забравяме и планинската застраховка, както и храненето и добрата хидратация на организма. Не трябва да пропускаме и слънцезащитните кремове, шапки, особено за малките деца това е много важно. Винаги, когато се излиза в планината, трябва да сме подготвени от гледна точка на зареждане на батериите на мобилните телефони“, коментира Емил Нешев.

Той каза още, че всяка година все повече хора излизат в планината и се отчита повишаване на травматизма. Следващите седмици се очаква неблагоприятно, динамично време за планинските туристи, предупреди той.

България
Коментирай чрез Фейсбук

Източник:fakti.bg
loading...

Вашият коментар

x

Check Also

Google изгражда центрове за данни в Тайван

През 2007 г. Google обяви плана си за изграждане на центрове за данни в Азия. ...

Каквото и да говорят неприятелите

ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати. Каквото ...

Турция е нанесла въздушни удари

Турската армия е осъществила през нощта въздушни удари в района на сирийско-иракската граница, за да ...

Гриша Ганчев потвърди – Милош Крушчич ще води ЦСКА

Собственикът на ЦСКА Гриша Ганчев потвърди за dsport.bg, че Милош Крушчич ще бъде старши треньор ...

Пендаровски: България няма да блокира преговорите ни с ЕС

Българската позиция за бъдещето на интеграцията на Северна Македония е вътрешен въпрос и няма да ...

Масов фалит на авиокомпании

Поредната икономическа криза е на прага, предупреждават анализатори. Редица фактори за нейното идване вече са ...