Home » Свят » Как живеят богатите деца на Техеран?

Как живеят богатите деца на Техеран?

„Сърцето на иранската икономика“ – така наричат големия базар на Техеран. В единия му край продават фалшиви маркови платове на килограм – фалшификати на Луи Вюитон, Гучи, Шанел, Лий, Найк. Търсенето е огромно.

В северната част на иранската столица се разкрива съвсем друга гледка. Там се намира търговският комплекс „Сана“, където се продават оригинални продукти. „Ние получаваме стоката директно от чужбина, например от Дубай“, казва младата продавачка Мехди, която работи във филиала на Найк. Нашите клиенти са взискателни и могат да си позволяват да удовлетворяват желанията си. „Те пътуват по света и разпознават оригиналните продукти от пръв поглед“, допълва Мехди.

Как живеят богатите деца на Техеран?

За привилегированите иранци санкциите нямат значение

Търговският комплекс „Сана“ е един от новите молове в Техеран. Там, в полите на планината Алборз, преди са се простирали овощни градини. В миналото тук са били дворците на царете. Днес на същото място живеят партийни функционери и политици – водещи фигури от Ислямската революция. Техни съседи са богати бизнесмени, повечето от които поддържат близки връзки с властта. Не е тайна, че иранската икономика страда и от корупция, и от сенчеста икономика.

Въпреки наложените от САЩ санкции, заможните и високопоставените иранци могат да намерят в комплекса „Сана“ всичко, което може да се купи с пари, включително оригинални продукти „Made in USA“. Например раници на Найк. „Те струват по 68 евро и в момента се продават много добре. Много тийнеджъри ги харесват“, казва продавачката Мехди.

За обикновените иранци 68 евро са едно малко състояние. Средният доход в страната е 400 евро месечно – но само ако се смята по официалния обменен курс, който е 48 000 риала за едно евро. По този курс обаче могат да се сменят пари само ако, например, са нужни средства за покупката на лекарство. На свободния пазар едно евро излиза много по-скъпо – 145 000 риала. При това положение за повечето хора чуждестранните продукти са абсолютно недостъпни.

Как живеят богатите деца на Техеран?

Едни тънат в мизерия, други – в лукс

Страната е в икономическа криза вече повече от година. През май 2018 американският президент Доналд Тръмп отмени едностранно ядреното споразумение с Иран, стартира кампания на „максимален натиск“ и наложи санкции на страната. Вследствие на това риалът рязко се обезцени, инфлацията нарасна. Някои икономисти твърдят, че покупателната способност на иранците е спаднала с 80 процента през последните месеци.

Не всички обаче са засегнати от кризата. „Обичам качеството и с удоволствие плащам за него“, посочва 30-годишната Саба, съпруга на бизнесмен. Тя отказва да обясни с какво точно се занимава мъжът ѝ. Семейството живее в пентхаус в северната част на Техеран – в район, в който жилищата струват по 4000 евро квадратният метър. „Подобно на моите приятелки, и аз пазарувам предимно в чужбина, когато съм в отпуска. Аз не пазарувам много, но имам приятелки, които постоянно се обличат по последна парижка или италианска мода. Мъжете им печелят в евро или долари. Който печели в риали, естествено не може да си позволи такива неща“, казва Саба.

Дори правнукът на аятолах Хомейни, който е политически и религиозен водач на Ислямската революция от 1979, носи американски марки. Миналата година една негова снимка предизвика остри критики. На нея 21-годишният Ахмад Хомейни, с модерни тъмни очила и суичър на Найк, позира до млада жена с жокейска каска в една школа за езда. Неговият прадядо бе лидер на революция, обещала по-добър живот на бедните и онеправданите. Но точно те са основните жертви на американските санкции.

Само 2,5% от иранците се водят заможни

Ножицата между бедни и богати се разтваря все повече. Два милиона от почти 81 милиона иранци, т.е. точно 2,5 процента, се водят заможни. Четиричленно семейство от тази категория разполага с около 1300 евро месечно, съгласно статистиките, разпространени преди настъпването на икономическата криза.

Още по-малко са богаташите, чиито доходи са в евро и в долари. Те не крият благосъстоянието си и го демонстрират активно в социалните мрежи. Акаунтът в Инстаграм „Rich Kids of Tehran“ („Богатите деца на Техеран“) има 146 000 последователи. По снимките се виждат красиви и богати млади хора в скъпи модерни тоалети пред луксозни вили. Техният стил на живот е мечта за мнозина млади иранци. Но повечето могат да си позволят само фалшифицираните емблеми на известни марки или „разкрасените“ с тях дрехи, които от базара в Техеран се разпространяват из цялата страна.

Как живеят богатите деца на Техеран?
Иран (Ислямска Република)
Коментирай чрез Фейсбук

Източник:fakti.bg
loading...

Вашият коментар

x

Check Also

Нова такса по морето – Тормоз на готвача

Кръчми и хотели по морето цакат клиентите си с абсурдни такси, като например 2,50 лева ...

Борисов посочи как ще докара туристи от чужбина

Държавата ще субсидира чартърните полети от чужбина, за да стимулира туризма у нас. От бюджета ...

Борис Джонсън лобира против Кристалина Георгиева

Форумът в Биариц е първата среща на върха на Г-7 за британския премиер Борис Джонсън. ...

8-годишен подкара колата на майка си, катастрофира със 180 км/ч

Осемгодишно момче от германския град Зост е подкарало колата на майка си през нощта на ...

Арестуваха опасен бандит на летище София

След 3 години издирване на аерогара София снощи около 21 часа бе задържан един от ...

Свидетели на касапницата с Тапиро: Всичко беше в кръв

49-годишният Мартин Георгиев, който с мерцедеса си се вряза в кафене в Дупница, помете маси ...