Home » Мнения » Как СССР планираше да завземе Франция за една седмица

Как СССР планираше да завземе Франция за една седмица

ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

През последната година френският президент Еманюел Жан-Мишел Фредерик Макрон направи много изявления и положи редица усилия, насочени към помиряване на континентална Европа и Русия. Тези действия не можеха да не предизвикат безпокойство в Лондон и Вашингтон, затова решиха да напомнят на Париж, че навремето Москва е планирала да го превърне в „купчина ядрени отпадъци“.

Така че появата на съответните материали в американското аналитично издание на военно-политическата тема The National Interest не е изненадваща. Освен това през цялата 2019 г. в медиите на Запада се забелязва тенденция към ядрен апокалипсис и материалът е точно в този дух.

Според публикацията, уж получена от архивите на бивша Чехословакия, през 60-те години на ХХ век СССР е имал план за атака срещу Франция. Акцентът в материала е поставен именно върху Франция, въпреки че съветските войски трябва да преодолеят препятствието под формата на Германия по пътя. Едновременно с това превземането на Франция и териториите на няколко други европейски държави се планира да бъде извършено само за седмица.

Изданието с възторг описва как Третият райх завладява Франция само за шест седмици, „като спечели една от най-впечатляващите военни победи в историята“. Но СССР е имал има още по-амбициозен план. В материала цветно се посочва, че за това са необходими толкова дни, „колкото са били нужни на Бог, за да създаде земята”.

Офанзивата е трябвало да започне от Чехословакия. Съветските войски с подкрепата на съюзниците от страните от Варшавския договор е трябвало да пробият южната част на Германия до централна Франция, като поемат контрола над преминаването на Рейн и другите реки с помощта на десанти. 1-ви и 4-ти армейски корпус на Чехословакия е трябвало бързо да премине към френско-германската граница. 8-ма гвардейска армия на СССР е трябвало да ги покрие от северния фланг, а унгарските войски – от южния.

На този етап танковете и моторизираната пехота е трябвало да преодолеят 1100 км от Чехословакия до френския град Безансон (там през август 2019 г. френският лидер се срещна с руския президент Владимир Путин). След това една група да удари на север, насочвайки се към Ла Манш през Париж, а втората да поеме контрола над юга на Франция.

След това американското издание отново ентусиазирано говори за Третия райх, припомняйки, че една от най-успешните офанзиви е прехвърлянето на Африканския корпус на ген. Ромел през юни 1942 г., когато 8-ма британска армия е победена. Тогава немците покриват 560 км за 10 дни, движейки се през пустинята, т.е. скоростта им е 56 км дневно.

В същото време съветските войски, за да изпълнят плана си и да не излязат от графика, е трябвало да напредват по 100 км на ден. Следователно да се изпълни планът само за седмица е трудно. Но „червеният блицкриг“ е предполагал използването на 131 ядрени боеприпаси (96 ракети и 35 бомби). Освен това първият ядрен удар се е планирал да бъде извършен с 41 боеприпаси, а вторият – от 29. След това е можело да се използват още 49 боеприпаси, а 12 боеприпаси бяха в резерв.

Според изданието подобен план би могъл да работи само при идеални условия: ако 7-ми корпус на САЩ, 2-ри корпус на ФРГ и 1-ва армия на Франция не бяха успели да удържат настъплението до пристигането на подкрепления или ако „изтритият от ядрени кратери и изтощен от радиацията” релеф не бе попречил на “червените войски “.

Във всеки случай Западна Европа щеше да се превърне в ядрен отпадък. Или, както биха казали французите, „това е великолепно, но не е война“- подчертава изданието.

Изданието не забрави да припомни, че Франция провежда първите си ядрени тестове през 1960 г., а до 1964 г. вече разполага с ядрени бомбардировачи. Според изданието, комунистическата окупация би била по-лоша от фашистката окупация, следователно „по-добре е да си мъртъв, отколкото червен“.

Превод: В.Сергеев, ПогледИнфо

Франция
Коментирай чрез Фейсбук

Източник:fakti.bg
loading...

Вашият коментар

x

Check Also

Левски с рутинна победа над Витоша (Бистрица)

Левски победи с лекота 2:0 Витоша Бистрица в мач от 19-ия кръг на efbet Лига. ...

БСП: Да се преизчислят пенсиите

„БСП отстояваше до последно минималната пенсия да стане 300 лева, както и всички пенсии да ...

Да изядеш банан за $120 000

Изкуството много често е сфера, в която разумът няма никакво значение. Оказа се, че банан, ...

Илиян Василев: Борисов с поредна ”пунта-мара” на препоръките на Венецианската комисия

ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати. Коментар ...

Хиляди излязоха по улиците на Хонконг

Хиляди хора излязоха по улиците на Хонконг, за да се включат в шествие, възприемано като ...

Защо Русия продава най-новите си военни технологии

ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати. Представител ...