Home » Мнения » Как случаят „джихадист“ стана част от „калните борби“ за главен прокурор

Как случаят „джихадист“ стана част от „калните борби“ за главен прокурор

ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Коментар на Борис Петков за сайта „Фрог“

Вътрешният министър Младен Маринов прозрял, че трябва да спре истерията около случая с „терориста“ от Пловдив. Макар и късно, той предупреди, че прекаленото говорене вреди не само на момчето и семейството му, но и на много други.

Призивът му, освен закъснял, е и неправилно адресиран към медиите и обществото.

Прокуратурата е тази, която раздуха случая.

Маринов или не знае или се прави, че не знае за какво става дума. А става дума за кампанията на заместник – главния прокурор Иван Гешев да заеме мястото на своя началник Сотир Цацаров. Гешев явно е решил, че „ученикът -джихадист“ е подходящ за печелене на точки в надпреварата. Уж беше омерзен от „калните борби“ за мястото на главния прокурор, а вече е в тях. Да видим как ще се впише и в схемата за купуване на магистрати и медии, за каквато пак той говори.

Медиите и гражданите обаче са длъжни да продължат дискусията за злоупотребата с темата за обслужване на други интереси покрай историята в Пловдив. Смущаващо е използването на случая за ПР, при това 30 дни след започналата работа с юношата. Още по-смущаващи са апокалиптичните картини, описани от Гешев, че биха могли да се случат, ако не се била намесила прокуратурата.

Например британската служба САС отдавна е описала в инструкция основните действия и мерки за противодействие на тероризма. Има популярен вариант и такъв за специалистите. Подобни инструкции са налични в повечето европейски страни, а и по света. Изоставаме драстично в това отношение. Вътрешният министър оповести, че ще се създадат центрове за противодействие на тероризма. Подобни спешни действия обикновено гарантират поглъщането на големи суми и малък ефект.

Иван Гешев е схванал, че ПР може да се прави от всичко. Ако извлече полза, последствията за другите са без значение. Не го е измислил той, само го прилага.

Прекаленото желание ни пречи да използваме дори това, което имаме, твърди Плутарх. И допълва: Жадуващият похвали е беден на заслуги. Но кой е Плутарх, та един кариерист да се съобразява с него. Ако Гешев рече, на философа веднага ще му повдигнат някакво обвинение. Например за „Успоредни животописи“, където е описал лошотиите на известни властници в древния Рим и Гърция. Бива ли така…

Случаят с пиара на Гешев не е изолиран. Този модел е наложен от години. Знае се от кого. Гешев просто спазва „правилата“, според които средствата нямат значение – интересите са важни. В случая целта е да забравим за корупцията, да не питаме за имотите му, придобити на ниски цени, за сложните връзки на жена му с главния свидетел по делото „Иванчева“ Александър Ваклин, за натиска и репресиите срещу медии, журналисти, бизнесмени и определени политици. Не ме гледайте какво правя, а слушайте какво ви говоря – старият болшевишки девиз.

Гешев има право да иска поста на Цацаров, защото отговаря на критериите на върхушката. Само това е от значение, а не приносът му недоверието в прокуратурата да е над 90 процента, например. Така че Гешев ще даде всичко от себе си в битката за заветното кресло. И той не е сам в „калните борби“. Конкуренция има, но засега той е фаворит. Възможно е да е пуснат напред, за да „прегори“, а друг да спечели на финала. А може и да се подсказва на другите, че е безсмислено да се захващат. В калните борби е така – не се виждат лицата, нито хватките. Чува се само джавкане…

Цацаров мълчи. Няма го на медийния небосклон…

Гешев вярва, че заслужава поста. Затова няма да е изненада, ако скоро ни сервира нов епизод с негово участие. Например за разкрит „заговор“ срещу него или някой политик. Ако е срещу него, ще ни се внуши аналогия с взривения италиански магистрат – антимафиот Джовани Фалконе. Разбира се нашият „герой“ ще оцелее, защото атентатът ще бъде „разкрит“ в последния момент. Но може да се повтори и вариантът отпреди пет години по същото време, когато прокуратурата „прожектира“ филма за убийство на депутата от ДПС Делян Пеевски. Доказателства обаче липсваха и сюжетът се разпадна. Което не попречи КТБ да бъде фалирана и ограбена, каквато бе целта. Що да не се приложи номерът отново?

Ако бяхме граждани с осъзнати права, щяхме да принудим кандидатите за главен прокурор да заявят открито своите виждания за правосъдната система, върховенството на закона, корупцията, защитата на обществения интерес и прочее важни неща. А ние се държим като зрители. После ще се чудим, защо няма справедливост, а правата ни са наврени в кучи гъз. Защото не сме поискали да ги има. Не воюваме за себе си, а чакаме да падне крушата сама от дървото, вместо да го раздрусаме здраво.

България
Поставете оценка:

0

Оценка 0 от 0 гласа.
Коментирай чрез Фейсбук

Източник:fakti.bg
loading...

Вашият коментар

x

Check Also

Окрадоха Ставри Калинов пред охранителна камера (ВИДЕО)

„Виждате как този човек краде моята скулптура!!! Моля, ако някой го познае, да ми даде ...

Гърция насочи мерника към Турция

Гърция ще поиска Европейския съюз да наложи санкции на Турция. Министър-председателят Алексис Ципрас каза, че ...

Десетки жертви на въздушни удари в Сирия

Най-малко 10 цивилни и 35 бойци, най-вече от силите, верни на режима, бяха убити при ...

Кола удари патрулка в Шумен. Двама полицаи са ранени

Лека кола удари патрулен автомобил в Шумен. Инцидентът е станал на светофарите до автогарата в ...

Ядрените сили модернизират арсеналите

Световните ядрени сили продължават да модернизират и да развиват ядрените си арсенали, но има малък ...

Влак прегази мъж до Лакатник

Влак е блъснал човек на линията край жп гарата на Лакатник. Кошмарният инцидент е станал ...