Home » Технологии » Как се износват гумите на електромобилите

Как се износват гумите на електромобилите

Противно на това, което много хора мислят, водачите на електрически автомобили не е нужно да се безпокоят за бързо износване на гумите. Гумите на електрическите автомобили често се износват по-бавно отколкото при автомобилите с двигатели с вътрешно горене.

Обикновено електрическите автомобили имат висока мощност и тежат повече от автомобилите с ДВГ. Това задава специфични изисквания за техните гуми. Безопасността на движение e разбира сенай-важният фактор. Когато купувате зимни гуми за електрически автомобил, е нужно да вземете решението си основно на база условията на шофиране.

Как се износват гумите на електромобилите

Когато избирате гуми за хибрид или електрически автомобил, трите най-важни критерия обикновено са безопасност, съпротивление при търкаляне и ниско ниво на шум. Ниското съпротивление при търкаляне удължава пробега на автомобила. Електрическите автомобили са тихи, затова съпротивлението при търкаляне е въпроси и на комфорт.
Когато купуват гуми, шофьорите също трябва да решат дали зимните или всесезонните са по-удачният избор.
„Ако ползвате автомобила си много през зимата и шофирате върху зле поддържани пътища, препоръчвам ви да закупите комплект зимни гуми. Това е инвестиция в безопасността, която си струва да бъде направена. Дизайнът и изработката на традиционните всесезонни гуми е повече в полза на характеристиките нужни през лятото, което ги прави слаби по отношение на сцеплението през зимата. Въпреки това, всесезонните гуми не са на нивото и на летните гуми.“, казва Мико Лиукула, мениджър „Развитие“ в NokianTyres.

Как се износват гумите на електромобилите

Шофирането за цяла зима махна по-малко от 1мм от гумите
Едно често срещано схващане свързано с гумите на електрическите автомобили не е вярно. Въпреки че електрическите коли имат много мощност и висок въртящ момент, те не са особено взискателни към гумите – по-скоро обратното е вярно. Гумите на един модерен електромобил се износват много по-бавно отколкото гумите на традиционните автомобили с двигатели с вътрешно горене.
„Въртенето“ на гуми веднъж през зимата е полезно
Ако колата ви не е със задвижване и на четирите колела, е нужно да следите за разликите в износването на движещите колела и свободно въртящите се. Полезно правило, което можете да прилагате, е да въртите гумите, когато разликата в дълбочината на протектора надвиши два милиметра. Напълно достатъчно е да правите това веднъж на всеки сезон.

Коментирай чрез Фейсбук

Източник:fakti.bg
loading...

Вашият коментар

x

Check Also

Извънземни над Русия! Тревога заради НЛО с форма на медуза (СНИМКИ+ВИДЕО)

НЛО във формата на медуза наскоро се появи в небето над Русия, подлуди служителите на ...

Звездата на Царско село се оплака: Ставал съм жертва на расизъм в България

Звездата на Царско село Родни Антуи получи наградата за футболист на ноември в анкетата на ...

Нова мода: Автомобилен суинг

В Япония заработи нова услуга, която позволява временна размяна на коли. Caroset работи на прост ...

Кошмар за 4 зодии до Коледа

Идват големи промени за всички знаци от зодиака. Време е за радикални промени във всички ...

Миро разкри как е надвил алкохолизма

Певецът Миро сподели, че изминалата година е най-добрата му досега, защото е успял да се ...

Сензационна новина: Венци Стефанов се оттегля от Изпълкома

Президентът на Славия – Венцеслав Стефанов, обяви на пресконференция, че няма намерение да влиза в ...