Home » България » Как пада фиш от КАТ: Полицаи заснеха нарушител в Пловдив, но…

Как пада фиш от КАТ: Полицаи заснеха нарушител в Пловдив, но…

Електронен фиш за превишена скорост с над 30 км/ч в градски условия падна в съда заради… липса на снимка. Но не снимка на въпросния бързак, хванат от камерите на КАТ в крачка, а снимка на самото записващо устройство.

Атакуваният Електронен фиш е издаден за нарушение от края на 2018 година, когато мобилната система за видеоконтрол „TFR1–M“ засякла лек автомобил „Опел Вектра”, движещ се по ул. „Кукленско шосе” № 28 в Пловдив със скорост от 84 км/ч. Поради нормата, че допустимата скорост в градски условия е 50 км/ч, наложената глоба за водача била в размер на 400 лева.

Превишената скорост е констатирана точно, има доказателство във формата на клип, няма съмнения за извършителя, няма порок във фиша – въобще нарушението е безусловен факт. Въпреки това обаче жалбата на шофьора е уважена, а фишът пада. Причината за това благоприятно стечение на обстоятелствата за наказания е, че служителите на „Пътна полиция“ забравили да снимат камерата и изобщо не изготвили протокол за използването ѝ, пише trafficnews.bg.

Използваната камера от катаджиите е от тези, които се монтират в патрулен автомобил и освен скорост засичат и нарушения като преминаване на червен светофар, неправилно изпреварване, отнемане на предимство и т.н. За използването на всички видове мобилни записващи устройства за контрол обаче има регламентиран протоколен ред, който трябва да се спази. Той включва съставяне на протокол, в който се оказва кога и къде се поставя камерата, като документът се съпровожда със снимка на разположението на уреда.

В настоящият случай липсва както протокол, така и снимки на уреда по време на употребата му. Това дава законово основание на съда да отмени фиша от 400 лева като го определя като незаконен.

България
Коментирай чрез Фейсбук

Източник:fakti.bg
loading...

Вашият коментар

x

Check Also

Експерт: Не вземайте бързи кредити

С оглед на разпространяващите се индикации за възможна евентуална бъдеща световна икономическа криза и рецесия ...

Погба продължава да се възстановява в Дубай (видео)

Пол Погба продължава своето възстановяване в Дубай и се надява да се завърне на терена ...

Мона Лиза се завърна у дома

Картината „Мона Лиза“ се завърна на обичайното си място в Лувъра – в обновената, освежена ...

19-годишните лъвове бият в Германия

Юношеският национален отбор на България до 19 години започна успешно подготвителния си лагер на германска ...

Ето как са заловили екслегионера от Орешник

37-годишен мъж, заподозрян за тежко престъпление, е задържан от екипи на СОБТ, съобщи главният секретар ...

В Германия водят разследване дали сириецът е терорист

Германските власти разследват защо млад сириец е откраднал камиона, с който блъсна осем автомобила в ...