Home » Любопитно » Как мирише тялото ни ако сме неизлечимо болни?

Как мирише тялото ни ако сме неизлечимо болни?

Много изследвания стигат до заключението, че онкологичните заболявания имат конкретен мирис.

Известно е, че кучетата могат да надушват рака, като някои породи са по-добри в откриването му. Четириногите могат да бъдат обучени да разпознават и откриват болестта със специални тренировки. Въпреки тези знания, учените все още ме могат да си обяснят каква е причината за миризмата.

Според професор Йоуко Вапсалайнен от факултета по фармакология на Университета на Източна Финландия (University of Eastern Finland), отговорът на този въпрос може да се крие в полиамините.

Това са група молекули, които играят важна роля в клетъчния растеж, пролиферацията и диференциацията. При раково болните се повишава клетъчната пролиферация, както и нивата на полиамини в организма. Нещо повече, полиамините всъщност миришат лошо.

Професорът изследва ролята на тези молекули при пациенти с рак в продължение на почти 20 години.

Преди две години той получава сериозна субсидия, за разработване на диагностика на рака, която се базира върху полиаминните профили на пациентите. С други думи, изследователите трябвало да разработят метод за откриване и разпознаване на рака чрез неговата миризма.

Екипът стигат до заключението, че миризмата на рака се причинява от смес на летливи съединения, които са трудни и скъпи за идентифициране с традиционните способи за анализ. Групата на Вапсалайнен, съвместно със свои колеги от университета в Хелзинки и този в Тампере успяла да разработи по-бърз метод, базиран на течна хроматография и тандемна масспектрометрия (LC-MS / MS).

Анализирайки проби от урина, методът открива различни полиамини и определя нивата им, за да идентифицира развитието на онкологично заболяване.

Ракът обаче, не е единственото животозастрашаващо и опасно заболяване, което има за симптом лош мирис на тялото.

Ето на кои миризми е добре да обърнете повече внимание, защото могат да са индикация, че здравето ви е сериозно застрашено::

Лош дъх сутрин

Вярно, че повечето хора сутрин не се будят с усещане за свеж дъх в устата. Когато обаче, сутрешният ви дъх е повече от неприятен и причината за това не е в неспазването на устна хигиена, то може би става дума за здравословен проблем. Има редица заболявания,които причиняват лош дъх, едно от които е сънната апнея. Ако не бъдат взети мерки тя може да увеличи драстично риска от инфаркт или инсулт.

Миризливи крака

Гъбичките и бактериите по кожата и пръстите на краката могат да причинят неприятна миризма. Това може и да е всеизвестно, но едва ли са много онези, които се замислят, че ако не се лекуват правилно, гъбичките и бактериите могат да доведат до животозастрашаващи състояния. Дерматологът Камерън Рошар от Ню Йорк, твърди, че ако не се предприеме навременно лечение, гъбичките от ноктите могат да се разпространят из цялото ни тяло и да причинят опасни инфекции.

Урина или фекалии

Рязкото влошаване на миризмата на изпражненията може да е сигнал за сериозно заболяване или патология, а причините могат да са хиляди – от най-обикновено храносмилателно неразположение, през язва или колит, че дори и онкологично заболяване. Що се отнася до урината, както вече споменахме, мирисът ѝ може да е причинен от появата на ракови клетки в тялото, но също така и за множество други заболявания като инфекция, камъни в бъбреците, диабет.

Коментирай чрез Фейсбук

Източник:fakti.bg
loading...

Вашият коментар

x

Check Also

Тръмп: Иран направи много голяма грешка

Американският президент Доналд Тръмп заяви, че Иран е направил „много голяма грешка“, като е свалил ...

Храната в Румъния и Полша по-евтина от тази в България

Хранителните продукти в Румъния и Полша са по-евтини от тези в България, показва анализ на ...

Осъдиха шпиони, работещи за Русия

Двама литовци бяха осъдени на по четири години и девет месеца затвор за предаване на ...

Добре че Австрия спаси Германия от този абсурд!

ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати. Всички ...

Съдят майка, удушила децата си

Френски прокурор поиска 20 г. затвор за жена, обвинена в убийството на пет от децата ...

САЩ: България не покрива минимални стандарти

Българското правителство полага значителни усилия в борбата с трафика на хора, макар да не покрива ...