Home » Авто » Как и къде се прави S-Klasse на Mercedes (ВИДЕО)

Как и къде се прави S-Klasse на Mercedes (ВИДЕО)

Зинделфинген, Германия. Екип на mobile.bg от мястото на събитието.

За всеки фен на германската автомобилна продукция е любопитно да разбере как се прави най-луксозният Mercedes. Нашият екип имаше тази възможност. Посещението ни в централния завод на Mercedes-Benz, позициониран в градчето Зинделфинген, за пореден път ни убеди в прословутата немска прецизност.

В момента главен акцент в производството на този завод е настоящата S-Klasse. Флагманът на Mercedes открай време e един от най-важните автомобили за марката и точно поради тази причина производството му е съсредоточено именно в завода до централата на Mercedes.

Как и къде се прави S-Klasse на Mercedes (ВИДЕО)

Специалистите, които ни разведоха из завода в Зинделфинген, ни разказаха, че въпреки множеството нови роботизирани системи, с които е оборудвана фабриката, специално за производството на S-Klasse са „впрегнати“ най-добрите специалисти.

Заводът, който съществува от 1915 година произвежда S-Klasse вече десет поколения.- Първото започва да се прави през 1953 година, а настоящата S-Klasse е десета генерация. За да се стигне до крайния продукт обаче се изминава доста сложен процес.

Как и къде се прави S-Klasse на Mercedes (ВИДЕО)

Това, което видяхме обаче, е, че изключително голяма част от направата на един автомобил се извършва от роботи. Всичко започва от съвсем обикновена поцинкована ламарина и алуминий, минаващи през огромна преса, която управлява натиск над метала със сила от 2 500 тона.

След пресоването се извършва нарязване на метала и от там готовите детайли тръгват по поточната линия. Те се разпределят автоматично по поточните линии, където роботи правят прецизни лазерни заварки. Този свръхсъвременен нискотемпературен процес е два пъти по-ефективен от обичайната точкова заварка.

Как и къде се прави S-Klasse на Mercedes (ВИДЕО)

На всеки завършен етап от работата детайлите преминават през качествен контрол, който също се извършва без човешка намеса. Специални камери заснемат определения възел или агрегат и компютър сравнява качеството му с огромна база данни.

Специалисти от всички цехове (пресовъчен, бояджийски, моторен и този за асемблиране) правят проверка на колата чак когато е напълно готова. Един автомобил се сглобява в завода за около 50 часа. Ето и как се извършва процесът.

Коментирай чрез Фейсбук

Източник:fakti.bg
loading...

Вашият коментар

x

Check Also

Катастрофален антирекорд за Реал Мадрид

Реал Мадрид беше разбит в Париж от френския шампион Пари Сен Жермен. Срещата от първия ...

Ето така се забавляват в Бетис (ВИДЕО)

Футболистът на Бетис Хоакин Санчес намери любопитен начин, чрез който да се избъзика с младия ...

Лудогорец разби ЦСКА Москва за едно полувреме

Лудогорец записа велика победа с 5:1 над ЦСКА Москва в Разград в първи мач от ...

Финландия даде срок на Борис Джонсън

Финландия очаква Великобритания да представи писмени предложения за излизането си от ЕС до 30-ти септември, ...

Страната, в която убиват по шест деца на ден

В Мексико бруталното насилие е ежедневие. Новините за извършваните в моята родина престъпления обикалят целия ...

Разузнавач с обвинения за вицепремиер

Белгийската прокуратура води разследване по подозрения, че вицепремиерът Дидие Рейндерс е замесен в корупция, съобщи ...