Home » Полезно » Как да избегнем ПТП, ако колата пред нас спре рязко? Отговор от автоинструктора.
Как да избегнем ПТП, ако колата пред нас спре рязко? Отговор от автоинструктора.
Как да избегнем ПТП, ако колата пред нас спре рязко? Отговор от автоинструктора.

Как да избегнем ПТП, ако колата пред нас спре рязко? Отговор от автоинструктора.

Аварийното внезапно спиране е разпространена маневра по пътищата. Често водачите трябва да натиснат педала, за да избегнат инцидент. Въпреки това, други участници в движението не винаги са готови за такива действия на шофьорите отпред, поради което ги „догонват” в задната част на колата.

Мнозина са убедени, че в такава ситуация винаги е виновен този, който се движи отзад. Днес ще разгледаме по-отблизо правилата с помощта на автоинструктор, който освен това обяснява каза как да избегна инцидент, ако колата отпред е спирала рязко.

В съответствие с правилата за движение, всички участници в движението трябва да спазват дистанция, за да имат време да реагират при аварийно спиране на други шофьори. На практика не всички следват това правило.

В зимни условия спирачният път става много по-дълъг, а ефективността на спиране на всички превозни средства варира. Някои коли могат рязко да се забавят движението си поради високото качество на работа на системите, докато други спират за дълго време, поради което се случват инцидент.

15 неща, които трябва да направите в първите 10 минути, ако сте попаднали в катастрофа
В началото трябва да припомним, че водачът има право да набива внезапно спирачка само, за да предотврати произшествие. Ако друг участник в движението го направи случайно или дори нарочно, тогава той ще бъде виновен. Тези действия на шофьора обаче ще трябва да бъдат доказани.

И тъй като само незаинтересовано лице може да бъде свидетел в подобни ситуации, на помощ идват видеорегистраторите. В случая, когато колата е отпред е успяла да спре, за да се избегне инцидент, а тази отзад не е спряла – виновен е вторият шофьор, тъй като не е спазил безопасната дистанция.

Сега да преминем към алгоритъма на действията, които трябва да се извършат по време на аварийно екстрено спиране на автомобила, който се движи отпред. Автоинструкторите препоръчват на водачите винаги да се концентрират и да оценяват ситуацията при шофиране. Особено предпазливо трябва да бъде шофирането по еднолентов път, където практически няма място за маневриране.

При автомобили без ABS ефективното спиране се постига чрез работа с педала на газта, трябва бързо да се освободи и да се натисне отново. Ако колата има ABS, тогава просто натиснете педала на спирачката до дупка.

Чувствате ли, че спирачното разстояние не е достатъчно, за да се избегнете инцидент? Важно е да успеете да оцените ситуацията и да се опитаме да избягате от удар в колата отпред. Но излизането в насрещното платно трябва да се извършва само когато водачът е напълно уверен в безработицата. Челен сблъсък може да доведе до още по-сериозни последици.

Може да се отклоните и към банкета. В този случай не бива да се натиска спирачка, защото колата може да поднесе и да не не се завие в правилната посока. Достатъчно е да погледнете в огледалото за обратно виждане. Избягвайки така удар в колата отпред може да получите повреди отстрани и намачквания на каросерията, ако покрай пътя има натрупан сняг или хлътнете в канавката, но пък двигателят и други силови елементи няма да пострадат.
Източник: auto.blitz.bg

Коментирай чрез Фейсбук

Източник:fakti.bg
loading...

Вашият коментар

x

Check Also

Какво да правите при черен лед на пътя

Какво да правите при черен лед на пътя

Леденият дъжд, или черният лед, както е известно това явление, е изключително опасен. Образува се, ...

Защо боли лицето?

Защо боли лицето?

Зъболекар, лицево-челюстен хирург, невролог, офталмолог, отоларинголог – това дори не е пълният списък на лекарите, ...

10-те най-важни съвета при шофиране на сняг

10-те най-важни съвета при шофиране на сняг

Последната прогноза на синоптиците е за застудяване и снеговалеж. Готови ли сме обаче да шофираме ...

Тези 8 неща пречат на щастието ви

Тези 8 неща пречат на щастието ви

Увлечени в рутината и ежедневието, понякога може да не забележите, че сте развили определени навици, ...

Доц. д-р Снежина Михайлова: При недостиг на витамин D боледуваме по-често

Доц. д-р Снежина Михайлова: При недостиг на витамин D боледуваме по-често

Д-р Снежина Михайлова завършва медицина през 1999 г. в Медицинския университет в София. Има призната ...

5 начина да пестите гориво през зимата

5 начина да пестите гориво през зимата

Не е тайна за никого, че при отрицателни температури на въздуха значително се увеличава разходът ...