Home » Мнения » Как богатството в Русия се превръща в улика

Как богатството в Русия се превръща в улика

ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Фактическото притежание на богатство в Русия измести въпроса за законността на неговото придобиване. А тази тенденция не вещае нищо добро, коментира Александър Плюшчев.

Разсъжденията за това, че все повече богатства се натрупват по престъпен начин, дълго време бяха характерни за хората с леви убеждения. „Левият завой“, за чиято неизбежност писа осъденият олигарх Михаил Ходорковски през 2005 година, продължава и сега. Страната все по-осезаемо завива наляво. Напълно логично Ходорковски се интересуваше от проблема за взаимоотношенията между бизнеса и населението. Сега обаче вододелът минава по линията „елит и не-елит“ Бизнесът стана част, и то не малка част от елита. Сега предприемачите не стават част от елита, благодарение на успешния си бизнес. Тъкмо напротив – успехите в бизнеса неизменно съпътстват онези, които по рождение, благодарение на брак или просто на връзки се оказват в подходящото обкръжение. В правилната прослойка. По-точно в правилния слой. А такива слоеве има само два – тънкият на „елита“ и гигантският на „не-елита“.

Прословутият милиард

Днес между двата слоя има пропаст и средната класа (отчасти и бизнесът, който не се крепи на държавни пари) е много по-близко до бедните, отколкото до този нов елит. При това новия елит се състои не само от онези, които успяха да натрупат богатство още преди 15 – 20 години и се смятаха за недостижими благодарение на своите бизнес способности. Знаменитата фраза на олигарха Полонски, че „Който няма милиард, да ходи на майка си у…“, произнесена през 2008 година, днес е още по-актуална. Този прословут милиард, дори „изяден от инфлацията и девалвацията“, стана един вид разграничителна линия. Милиардните богатства (при това не доларовите, а тези в рубли) днес са в ръцете на няколкостотин бизнесмени. Първото публично обявено „непредприемаческо“ милиардно състояние станаха съкровищата на арестувания през 2016 година полковник Захарченко. И събитията се развиват стремително. Допреди две години такива съобщения шокираха хората. После станаха нещо обичайно за криминалната, а днес са включени и в светската хроника.

Новите „буржоа“

Шефът на руските пощи Николай Подгузов, тулският губернатор Алекей Дюмин и шефът на „Роснефт“ Игор Сечин се споменават през последните месеци в медиите като притежатели на недвижими имоти за не по-малко от един милиард рубли. Впрочем едва ли някой би се удивил, че сред тях е и шефът на „Роснефт“. На този фон един от главните пропагандатори в страната, телевизионният водещ Владимир Соловьов се оказва още по-богат, отколкото се предполагаше. Той не блести толкова ярко със своята втора вила в Подмосковието и с недвижимите си имоти в Москва. Но все пак впечатлява. При това въпросът : „Откъде? Че плащат ли толкова много в телевизията?“ вече все по-малко интересува публиката.

Фактическото притежание на богатство в Русия измести въпроса за законността на неговото придобиване. Корупционните схеми, прането на пари, подкупите, кражбите и всякакви други начини на обогатяване останаха на заден план. На преден план излязоха скъпите часовници, луксозните лимузини, жилищата и вилите. Дори сред кръговете, уважаващи частната собственост се налага становището, че в съвременните условия с честен труд не е възможно да бъде натрупано каквото и да е било състояние. Ето защо в очите на „не-елита“- от лумпена до креативната класа – богатството само по себе си представлява улика. При тези темпове не е далеч и денят за разправа с „буржоата“.

Сегашната атмосфера на класова ненавист до болка напомня описанието на революцията от 1917 година в съветските училища. И това не вещае нищо добро. Особено на фона на, меко казано, скромните икономически показатели и перспективи. Всички знаем, че в такава ситуация бедните стават още по-бедни, а богатите – още по-богати. Това означава, че желаещите да отнемат и поделят ще стават все повече. Макар и мнозина от тях да знаят, че подобни начинания не завършват добре.

Русия
Коментирай чрез Фейсбук

Източник:fakti.bg
loading...

Вашият коментар

x

Check Also

Паднаха обвиненията за изнасилване срещу Роналдо

Звездата на Ювентус Кристиано Роналдо няма да бъде подложен на съдебно преследване в САЩ по ...

Кубрат и Андреа се разделили заради тази красавица (СНИМКА)

Най-успешният ни боксьор Кубрат Пулев е пратил в историята дългогодишната си връзка с фолк певицата ...

Кмет на годината за мандат 2015-2019 през септември

Конкурсът „Кмет на годината“ идва през септември. За седма поредна година през есента ще се ...

Албена Вулева захвърли фереджето (СНИМКА)

Заигравките на Албена Вулева с ориенталската мода може би приключиха. Бившата тв водеща бе забелязана ...

Биляна Дол чукна 44 гола (СНИМКА)

Биляна Дол сваля дрехи и позира чисто гола на плажа в испанския курорт Марбея, където ...

ЕС е доволен! Изборите в Украйна потвърдиха възхода

Европейският съюз приема резултата от изборите в Украйна като силен мандат за реформи. „Сега е ...