Home » Бизнес » Как българска компания изстреля совалка в космоса

Как българска компания изстреля совалка в космоса

Как една българска компания задържа световно ниво и лидерство на пазара над 50 години, устоявайки на смяна на системи, политически, икономически и обществени трусове? Едни от малкото, които знаят верния отговор, са специалистите от фирма ЗИТ. Историята на родната фирма е достойна за холивудски хит за високите технологии и големите мечти и амбиции, довели до първия произведен в страната ни компютър, изстрелването на космическа совалка и създаването на едни от най-успешните и продпочетани от малкия и средния бизнес касови апарати.

Ето няколко „кадъра” от над 50-годишната история на успеха на фирма ЗИТ:

Днешният най-амбициозен играч на пазара на фискални устройства „ЗИТ Интернешънал“ е създадена през 1967 г. като българско-японско съвместно дружество под наименованието „Завод за изчислителна техника“. Компанията бързо се превръща в едно от водещите предприятия за съвременна изчислителна техника и е първият български производител на компютри.

Продукцията на ЗИТ е била позната и предпочитана в много страни по света – Германия, Китай, Либия, Финландия, Индия, Полша, Куба, Чехия, Унгария и др.

Невероятно, но факт – българската фирма има участие дори в изстрелването на руската космическа совалка „Буран”! Тя се управлява от матричния процесор ЕС 1037 – производство на ЗИТ-София.

По-късно от тази технология се заинтересуват и американците – през 1990 г. директорът на ЗИТ отива с матричния процесор във фирма на НАСА – FPS, които били готови да ни дадат пазара си в Европа, но с гаранция от страна на правителството, че машините няма да ходят в СССР.

Тогавашните ни управляващи за жалост не се престрашават на този ход, но пък се ражда първото българо-американско дружество „ЗИТ – Пертек“ за лентови устройства.

Първата изчислителна машина също е дело на ЗИТ по официален лиценз на Фуджицу с името ЗИТ 151. Тя е създадена под ръководството на родоначалника на българската ИТ Иван Попов. С инициатива и средства на ЗИТ се „ражда“ и елитния техникум „Джон Атанасов“, който е фабрика за висококвалифицирани кадри за електронната и техническата индустрия и до ден-днешен.

През 1997 г. Завода за изчислителна техника се преобразува в акционерно дружество, а от 2000г. е 100% частна компания. По това време фирмата разширява бизнеса си, като стартира производството и на фискални касови апарати. Те са с модерен дизайн и електроника, базирана на процесори на Intel и принтери Citizen или Epson.

Комбинацията от високa производителност, издръжливост и малък размер на касовите апарати са запазена марка на ЗИТ и до днес, което ги прави сред най-предпочитаните устройства не само на българския, а и на австрийския, чешкия, румънския, македонския, гръцкия, етиопския, кенийския и др. пазари.

България
Коментирай чрез Фейсбук

Източник:fakti.bg
loading...

Вашият коментар

x

Check Also

Революционни конци изместват хирургията в естетичната медицина

Няколко дни след Световния конгрес по естетична медицина в Монако италианският специалист по пластична хирургия ...

Инвеститор влага 22 млн. лв. в предприятие край Враца

Нов инвеститор ще вложи повече от 22 милиона лева в изграждането на предприятие за производството ...

Съдът: Местан да внесе 10 000 лв., ако иска да остане на свобода

Лютви Местан да внесе до 25 април гаранция от 10 000 лева. Това определи Окръжният ...

Тайните за здрава и блестяща кожа са…

Всяка жена иска кожата ѝ да бъде красива и да изглежда добре, но с години ...

Всички са луди по бога на гръмотевиците (ВИДЕО)

Броени дни преди излизането на екран на супергеройската продукция „Отмъстителите: Краят“, журналисти класираха персонажите от ...

Младен Маринов с коментар за къщите на Йончева и разкритите убийства

Не знам подробности за къщите за гости на Елена Йончева, но щом ВКП ни е ...