Home » Здраве » Къде се крият токсините у дома и как да се справим с тях
Къде се крият токсините у дома и как да се справим с тях
Къде се крият токсините у дома и как да се справим с тях

Къде се крият токсините у дома и как да се справим с тях

Дори в собствения си дом не можем да избягаме от токсините и рисковете за здравето. Повечето от тях ние сами внедряваме, а част от тях можем да редуцираме като риск. Вижте няколко токсина и къде се „крият“ те.

Антибактериален сапун

Антибактериалните средства за миене на ръце отдавна се отричат заради антибактериалния агент трихлозан. Той се използва в сапуните и пастите за зъби, а според експерти, носи рискове от заболявания на щитовидната жлеза и нарушение на хормоните.

Учените смятат, че тези сапуни дават твърде голяма сигурност на хората и те пренебрегват обилното измиване на ръцете, което предпазва от болести и инфекции, предупреждава woman.bg.

Има бактерии, които са резистентни на антибактериалните съставки и се развиват още по-бързо. Все повече се отричат течните сапуни за ръце, които са по-удобни, но не и ефективни. Вместо тях изберете обикновени сапуни и топла вода, като измивате обилно ръцете до китките за поне двадесетина секунди на всяко миене.

Агресивни почистващи средства

Използваме агресивни препарати, за да почистим стаите и повърхностите, за да сме по-здрави, а всъщност рискуваме да погълнем много по-опасни от бактериите химически токсини, които се натрупват в организма.

Амонякът може да предизвика астма, а силните почистващи пасти за фурни са опасни за респираторния апарат, както и препаратите за отпушване на канали. Ако смесите белина или хлор с амоняк, можете да се натровите от изпаренията.

Ако пък в дома Ви има малки деца и животни, рисковете от отравяне и изгаряне са повече от огромни. Най-добре изхвърлете бързодействащите, но отровни вещества, и ги заменете с еко алтернативи или с вещества от кухнята.

Смята се, че разтвор от една част оцет и девет части вода може да унищожи 90% от бактериите, като единственият риск е да усещате няколко часа острата миризма на оцета. Лимоновият сок е страхотно и изпитано средство срещу хлебарки и мравки, а содата за печене, смесена с оцет, разтваря наслоените нечистотии в каналите.

Оцетът може да се използва и за почистване на стъкла, а содата може да се използва за абразив във фурните. Ако искате по-силен антибактериален препарат, използвайте водороден пероксид.

Химикали от химическото почистване

Не залагайте на по-лесния начин за почистване на дрехите, като ги занесете на химическо. В тъканите може да остане перхлороетилен, PCE, който се използва често за почистване на дрехи. Той е канцерогенен за бъбреците, за централната нервна система и за черния дроб.

Даже онези тъкани, за които се твърди, че могат да се почистват само чрез химическо, могат да се изперат без повреди, ако разучите инструкции за пране на деликатни материи.
детебг

Коментирай чрез Фейсбук

Източник:fakti.bg
loading...

Вашият коментар

x

Check Also

Нито простудата, нито грипът минават с илачи

Нито простудата, нито грипът минават с илачи

„Не се страхувайте от простудата, няма как да я избегнете! Тя не се лекува, това ...

Какво да правите при черен лед на пътя

Какво да правите при черен лед на пътя

Леденият дъжд, или черният лед, както е известно това явление, е изключително опасен. Образува се, ...

Защо боли лицето?

Защо боли лицето?

Зъболекар, лицево-челюстен хирург, невролог, офталмолог, отоларинголог – това дори не е пълният списък на лекарите, ...

Тези 8 неща пречат на щастието ви

Тези 8 неща пречат на щастието ви

Увлечени в рутината и ежедневието, понякога може да не забележите, че сте развили определени навици, ...

Доц. д-р Снежина Михайлова: При недостиг на витамин D боледуваме по-често

Доц. д-р Снежина Михайлова: При недостиг на витамин D боледуваме по-често

Д-р Снежина Михайлова завършва медицина през 1999 г. в Медицинския университет в София. Има призната ...

5 начина да пестите гориво през зимата

5 начина да пестите гориво през зимата

Не е тайна за никого, че при отрицателни температури на въздуха значително се увеличава разходът ...