Home » Любопитно » Известен хирург оперира успешно наднормено тегло

Известен хирург оперира успешно наднормено тегло

Няма да е пресилено, ако кажем, че затлъстяването е пандемията на XXI век. Данните са красноречиви – 1/3 от населенето в зряла възраст е с наднормено тегло или затлъстяване.

Първото, до което прибягват хората с този проблем, са диетите. Ефектът от тях обаче идва след време. Също така няма гаранция, че след лишаването от глад за известен период от време и достигането до задоволително тегло, няма да има т.нар. йо йо ефект. Затова част от пациентите се решават на операция и то в съседна Турция. Пациенти от България вече са се оперирали при известен френски топ хирург в Истанбул. Сред пациентите на доц. Мурат Чаа са известни личности като например „Златния глас” на Армения – Артур Надосян. „Хирургът прилага най-иновативният метод в Европа за борба с наднорменото тегло и съпътстващите заболявания. Интервенцията се прилага чрез лапароскопски метод и благодарение на това пациентите се възстановяват много бързо след операцията. След интервенцията пътя на приеманата харана се променя, което допринася за минимално усвояване на калории от приеманата храна”, казва за ФАКТИ Мерилин Хасанова, която консултира българи, решили да се лекуват в реномирани турски болници. Обема на стомаха се намалява, но без да се вкарва пръстен или балон. „Преди операцията Артур е бил 206 кг, но доц. Д-р Мурат Чаа гарантира, че до 18 месеца след операцията, певецът ще стигне до идеалното и здравословно тегло”, допълва тя.

Важно е да се отбележи, че влизането в нормалните граници спомага и за излекуване на съпътстващите заболявания на певеца, като хипертония, стомашна херния, рефлукс, подагра и инсулинова резистентност. Хирургът има шест различни метода за оперативно лечение на наднормено тегло, но при всеки пациент се прилага индивидуално лечение спрямо неговите килограми и съпътстващи заболявания. „При Артур е приложена метаболитна хирургия тип мини гастрик байпас”, пояснява Хасанова.

България
Коментирай чрез Фейсбук

Източник:fakti.bg
loading...

Вашият коментар

x

Check Also

Ердоган: Скоро влизаме в Сирия

Турската армия ще пресече скоро границата между Турция и Сирия заедно със Свободната сирийска армия, ...

Вашият хороскоп за днес, 09.10.2019 г.

Хороскоп от astrohoroscope.info Овен Днес към вас и вашите действия ще има повишен интерес отстрани. ...

Протестиращите срещу Гешев ще пишат на Кьовеши

Гешев е кандидатура на задкулисието и #Кой и ако бъде избран за главен прокурор, протестиращите ...

Мрачно предзнаменование за Световното по футбол в Катар

ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати. Световното ...

Захариева: Пламен Георгиев обеща да напредне с испанския

Пламен Георгиев има качества за консул във Валенсия, заяви външният ни министър Екатерина Захариева пред ...

9 октомври 1974 г. : Умира Оскар Шиндлер

На 9 октомври 1974 г. на 66-годишна възраст умира Оскар Шиндлер. Oскар Шиндлер е немски ...