Home » Без цензура » ИЗВЪНРЕДНО ОТ ЕВРОПА! Ето я истината за чумата – комисарят по здравеопазването разкри има ли епидемия и налага ли се евтаназия
истината за чумата

ИЗВЪНРЕДНО ОТ ЕВРОПА! Ето я истината за чумата – комисарят по здравеопазването разкри има ли епидемия и налага ли се евтаназия

Край на споровете по темата за чумата по дребните животни сложи делегацията от европейски експерти, която четири дни инспектира у нас кризата, за да установи има ли зараза, налага ли се евтаназия и как българските власти са си свършили работата по справяне с епидемията.

Мисията им бе от изключително голямо значение, тъй като ако представителите на еврокомисията вземат решение за обявяване на карантина и не одобрят работата на родните експерти, на страната ни ще се наложи хранително ембарго, които ще доведат до милиарди левове загуби за бизнеса и държавния бюджет. Подобна алтернатива би коствала и избиването на още милиони животни в страната и много по-сериозни драми за стопаните им.

Еврокомисарят по здравеопазването Витянис Андрюкайтис за радост оцени високо отличната работа на родните експерти и кризисен щаб, организиран от премиера Бойко Борисов за справяне с кризата. Той обяви, че мерките, предприети от БАБХ във връзка с откритите огнища на чума по дребните преживни животни, са в пълно съответствие с препоръките и процедурите на Европейската комисия. Експертите от агенцията по храните са действали според разпоредбите в ЕС и това спасява страната ни от тежките санкции. По думите му няма никакви съмнения, че се налага пълна евтаназия, а резултатите са потвърдени от две независими лаборатории – и у нас, и в Европа, напук на внушенията на спонсорирани от чужди грантове и „Четири лапи“.

Еврокомисар Андрюкайтис заяви, че умъртвяването на заразените животни е единственият начин за справяне с проблема, и допълни, че Европейската комисия ще покрие 75 на сто от разходите за компенсиране на собствениците.

„Правим най-доброто по световните стандарти за овладяване на чумата”, обяви след срещата с евроекспертите и вътрешният министър Валентин Радев. От своя страна директорът на БАБХ д-р Дамян Илиев съобщи, че са взети над 6000 проби, след като работата му бе високо отличена от еврокомисаря. Заселването на фермите с нови здрави животни може да стане три седмици след пълната дезинфекция и унищожаването на всички заразени животни, обясняват експертите.

„Трябва да изпратим много ясно послание, че подобна болест е много опасна, когато има пряк контакт между животните. Но човешкият фактор играе много важна роля. Хората трябва да разберат, че спазването на строгите правила и процедури е задължение на обществото. Разбира се, тежко е, когато умъртвяват животните ти, но трябва да се разбере, че тези мерки са необходими“, поясни комисар Андрюкайтис.

„Искам да разсея спекулациите, че става дума за биотероризъм. Новите болести, които навлизат, се дължат на климатичните промени. Спомняте си, през 2010 г. имаше епидемия от шап и тогава българските ветеринарни служби се справиха отлично. След това имаше кризисна ситуация с нодуларен дерматит по говедата, който беше ликвидиран с помощта на европейските програми. А сега потенциалната епидемия от чума по дребните преживни животни. Но искам още веднъж да подчертая: тези строги мерки и ограничения са необходими“, коментира еврокомисарят.

По думите на комисар Андрюкайтис обявените компенсации са много важни, защото са стимул за уведомяване за случаи на болестта и същевременно демотивиращ фактор за извеждане на животни от ограничената зона. Според него това е много ясно послание и много добро решение на българските власти. Той уточни, че Турция е отговорила по адекватен начин. „В момента ние оценяваме ситуацията и е много важно, че има добри контакти между турските власти, България и ветеринарните служби на ЕС”, каза комисар Андрюкайтис.

Чумата е от типа изключително опасни заразни заболявания, които не търпят компромис по никакъв начин. То влиза за пръв път на територията на ЕС. Специалистите от агенцията са отговорният орган по закон, който трябва да вземе мерките. Те взеха правилните мерки, категоричен бе и д-р Мирослав Първанов – председател на Асоциацията на ветеринарните лекари за продуктивни животни и заяви, че в случая е най-важно, че има потвърдени проби на чума и ветеринарите трябва да бъдат оставени да си свършат работата.

Коментирай чрез Фейсбук

Източник:fakti.bg
loading...

One comment

Вашият коментар