Home » Свят » Извънредна промяна от днес за всички българи, живеещи на Острова! Заради Брекзит те няма да…
Извънредна промяна от днес за всички българи, живеещи на Острова! Заради Брекзит те няма да...
Извънредна промяна от днес за всички българи, живеещи на Острова! Заради Брекзит те няма да...

Извънредна промяна от днес за всички българи, живеещи на Острова! Заради Брекзит те няма да…

Британското правителство отменя таксата при подаване на молби от европейски граждани за постоянно пребиваване във Великобритания след 30 март (предвидената дата за Брекзит). Това предадоха медиите на Острова.

След като Великобритания напусне Европейския съюз (ЕС), гражданите на блока – сред които са и българите, вече няма да разполагат автоматично с правото да живеят на британска територия.

 

Правителството първоначално заяви, че всички желаещи да останат във Великобритания трябва да подадат молба и да платят такса на стойност 65 британски лири за възрастен, 35 лири за дете.

В пилотен режим от днес започва процедурата по регистрация на всички граждани на ЕС във Великобритания, които искат да продължат да живеят или работят там без виза след Брекзит. Живелите във Великобритания не по-малко от пет години лица имат право да подадат молба за постоянно пребиваване, а живелите по-малко от пет години могат да кандидатстват за получаването на „предварителен статус“.

Таксата при подаване на молба ще продължи да се събира до 30 март, а регистриралите се до тази дата ще получат парите си обратно. За нерегистриралите се съществува опасност от депортиране.

 

Британският премиер Тереза Мей заяви, че правителството е взело решението за отмяна на таксата след изразеното във връзка с нея недоволство от над трите милиона граждани на ЕС, живеещи и работещи във Великобритания.

Голяма част от българските граждани (около 250 000) ще изпитат огромни затруднения да приложат изискваните документи: нямат договори за наем, сезонните работници нямат договори за работа, нямат социален номер, какъвто всеки, който работи във Великобритания трябва да притежава, нямат банкови сметки. Все документи, без които не може. Една част от тях няма да могат да предоставят документите и заради езиковата бариера, заради ниска дигитална грамотност. Процедурата ще бъде онлайн, на английски език, а това са предимно хора с ниска квалификация. Това коментира наскоро пред Dir.bg Нишан Джингозян, инициатор и съосновател на Българския център за социална интеграция и култура в Лондон.

Той подчерта, че „процедурата струва пари: 65 лири за възрастен и 35 лири за дете“, което също ще създаде проблеми. По време на кампанията за референдум бе обещано, че процедурата ще е безплатна, напомни Джингозян.

Извънредна промяна от днес за всички българи, живеещи на Острова! Заради Брекзит те няма да...

Източник: www.blitz.bg

Коментирай чрез Фейсбук

Източник:fakti.bg
loading...

Вашият коментар

x

Check Also

Леко поскъпване при новопостроените жилища

Брекзит и политическата нестабилност посяха нотки на съмнение у потенциалните купувачи на новопостроени жилища в ...

Жилищата поскъпват независимо от Брекзит

Брекзит определено не е факторът, който може да охлади пазара на недвижими имоти във Великобритания. ...

Британската опозиция поиска оставане в ЕС

Лейбъристите във Великобритания искат нов референдум за Брекзит. Лидерът им Джереми Корбин прикани новия премиер, ...

Ожесточен спор за Брекзит

Борис Джонсън и Джереми Хънт, съперници за британския премиерски пост, влязоха снощи в словесен сблъсък ...

Тръмп: Повече няма да работя с този

Американският президент Доналд Тръмп заяви, че администрацията му повече няма да работи с британския посланик ...

Ураганът Борис няма спиране

Борис Джонсън е напът да спечели убедително изборите за следващ лидер на Консервативната партия и ...