Home » България » Източиха Шабленското езеро заради резиденция

Източиха Шабленското езеро заради резиденция

От Шабленското езеро е източен значителен обем вода, за да се предпази от наводнение намиращата се в съседство правителствена резиденция. Това стана ясно след сигнал на Българското дружество за защита на птиците (БДЗП) и потвърждение от община Шабла.

По темата се включи и РИОСВ–Варна, с което случката стана парадоксална – екоинспекцията потвърди, че е разрешила прокопаване на канал в средата на февруари. В същото време констатира, че девет дни води са изтичали в морето, но в крайна сметка счете, че всичко е наред, защото езерото се било затворило само обратно.

БДЗП алармира и за опожарени стотици декари тръстикови масиви, като предположи, че и това е свързано с опазването на резиденцията. Кметът на Шабла Мариян Жечев заяви пред „Сега“, че за огъня знае единствено, че е подаван сигнал на телефон 112 и екипи на пожарната са ходили на място. РИОСВ пък подмина темата с пожарищата и притесненията на еколозите. Всичко това се случва в район от мрежата „Натура 2000“.

Кметът Жечев обясни, че са се наводнили избени помещения на резиденцията. След това правителствени служители поискали от общината мерки, а тя се обърнала към РИОСВ–Варна. В резултат бил прокопан канал, а източване според Жечев се е случвало многократно през годините. „Това са фактите, нищо не крием“, заяви кметът. И дообясни, че след оттичането водното налягане намалява, което пък пречиствало изворите и сега течала доста по-чиста вода. Според БДЗП нещата са почти апокалиптични:

„Драстичен спад с около метър на водното ниво на Шабленското и Езерецкото езеро са установени на 9 март. В резултат на това голяма част от плитчините на влажните зони са пресушени. Тези места са ключови за пребиваването по време на миграция и гнездене на десетки видове водолюбиви птици, обект на опазване в защитените местности „Шабленско езеро“ и „Шабленски езерен комплекс“.

Тези видове вече са загубили гнездовите си местообитания, тъй като гнездят в тръстиковите масиви по ръба на водоема. Каналът е широк 15-20 метра, което означава, че на практика не е имало реален контрол на изтичането на езерата“. Освен това каналът бил прокопан през дюни. Подобно източване като цяло противоречи на плана за управление и идеята за защитена зона, смята БДЗП. РИОСВ обаче счита, че е действано според плана. Прокопаването било извършено в най-тесния участък, а изпускането – съгласувано в аварийни условия.

Коментирай чрез Фейсбук

Източник:fakti.bg
loading...

Вашият коментар

x

Check Also

Porsche Taycan отвътре

Porsche продължава да подгрява публиката за дебюта на първия си електромобил с изображение на интериора. ...

Германска телевизия: В България всичко е позволено

ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати. От ...

Нов заем! А, честито!

ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати. На ...

12 години десните и БСП продаваха мача на ГЕРБ

ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати. Макар ...

Медиите в Италия: Десподов се бунтува

Публикация на Кирил Десподов в социалните мрежи разбуни духовете в Италия. Изданието centotrentuno.com реши, че ...

Влогърка трупа милиони, докато я гледат как яде (ВИДЕО)

Да гледаш как някой се храни, често пъти може да се окаже доста отблъскващо, особено ...