Home » България » Изпитът за книжка само в бели коли

Изпитът за книжка само в бели коли

Изпитват кандидат-шофьорите само в „бели коли“, собственост на ДАИ. Това означава, че изпитът за книжка няма да е в учебния автомобил, на който са карали курса, а в независим. Изискването следва от проекта на Закона за водачите на МПС, който един месец бе отворен за обществено обсъждане, но срещна мощен отпор от автошколи в цялата страна. До консенсус така и не се стигна и сега инструкторите се вдигат на протест, съобщава в. „Марица“.

Учебните коли във Варна първи се накичиха с трикольора и надписи „Протест”. Те дори направиха шествие по главните улици на морската столица. Колегите им в Пловдив засега са по-тихи. Промените в Закона за водачите на МПС вещаят допълнителен стрес и по-високи цени за кандидат-шофьорите, нереалистични нови правила за инструкторите и нови разходи за данъкоплатците.

Бели автомобили

Един от спорните моменти в проектозакона е изпитите да се провеждат не в учебните коли, където е обучаван кандидат-шофьорът, а в т. нар. „бели“ автомобили, собственост на ДАИ. Агенцията в момента ги няма и те ще трябва да се закупуват допълнително и да се разпределят из регионалните подразделения в цялата страна. Опасенията на инструкторите са, че качването по време на изпит в абсолютно непознат автомобил и като марка, и като модел, и като технически спецификации ще затрудни много курсистите. Аз досега съм ги обучавал на ​мазда, посочва Николай Бонев, инструктор от Пловдив. Като ги кача на шкода например, те за 15 минути дори огледалата няма да си нагласят. На опитен шофьор му трябва около половин час, за да „усети” нова кола, а 30 минути е цялото времетраене на практическия изпит. Инструкторите са гневни, че с поставянето на начинаещите шофьори в такава ситуация те ще бъдат късани поголовно.

Пак полигон

С черновата на закона при обучението на шофьори отново се въвежда полигон. Изпитът на полигон не е най-добрата форма, защото това са нереални пътни условия, считат от общността на автоинструкторите в България. Далеч по-добре е да се проверят реакциите на водача в реални ситуации на пътя. Другият проблем е, че в Пловдив полигони няма. Ако общината или някоя от големите фирми се нагърби да намери такова място и да го отреди за учебно шофиране, то останалите школи в града ще трябва да плащат наем. Което неминуемо ще оскъпи цената на курсовете.

По-дълъг курс на обучение

Досега часовете по кормуване бяха 31, а назад във времето са били и 24, припомнят инструктори. Предложението, залегнало в новия закон, е кормуването да стане 50 часа. Което на първо четене означава голям скок в цената на обучението. В момента курсове в Пловдив се водят за около 600-700 лева, като всички школи предлагат разсрочено плащане. Има и фирми, които оферират нереалистични цени от 400 лева, но при тях процентът на скъсани е голям и след „поправителните изпити“ цената пак става минимум 600 лева.

Това не е от полза

Точно тези изисквания в новия закон няма как да доведат до лелеяната цел – безопасност на пътя, считат инструкторите, обединени във фейсбук група „Общност на автоинструкторите в България“. Докато КАТ не си върши добре работата, не налага глоби и не си ги събира, българинът зад волана трудно ще се дисциплинира сам, считат от там.

Източник:fakti.bg

Коментирай чрез Фейсбук

Източник:fakti.bg
loading...

Вашият коментар

x

Check Also

Системата не действа

ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати. Всеки ...

Цвета Кирилова пред ФАКТИ за патриотизма, Слави Трифонов и медиите

ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати. Цвета ...

Проф. Касчиев: АЕЦ Белене няма да се реализира

„Проектът АЕЦ „Белене“ не е нито печеливш, нито перспективен. Едва ли ще се стигне до ...

Постоянен арест за Мартин Трифонов

Окръжният съд в Сливен определи постоянна мярка за неотклонение „задържане под стража“ за 21-годишния Мартин ...

Скалата се ожени на тайна сватба на Хаваите (СНИМКИ)

Дуейн „Скалата“ Джонсън и дългогодишната му партньорка Лорън Хашиян си казаха „Да“ на красива тайна ...

Ескалация! Сирийски самолети атакуваха турската армия

Сирийските Военновъздушни сили атакуваха турския конвой, навлязъл на сирийска територия по-рано днес, предаде Анадолската агенция, ...