Home » Бизнес » Изнасяме 640 тона шафранови луковици в Китай

Изнасяме 640 тона шафранови луковици в Китай

В рамките на три години България ще изнесе в далекоизточната държава общо 640 тона шафранови луковици, съобщава сайтът на Центъра за насърчаване на сътрудничеството в областта на селското стопанство между Китай и страните от Централна и Източна Европа, съобщи „Офнюз“.

Българска делегация с представители на Центъра и на Българската национална асоциация на производителите на шафран и биологични шафранови продукти в момента е на посещение в Китай. Споразумението е подписано в Ханджоу, район Сяошан, от китайска страна то е подкрепено от „Джъдзян Янтйен за земеделие, наука и технологии Ко.“ ООД.

Документът предвижда 3-годишен план за изпълнение. С подписите на директора на Центъра Васил Гелев, на председателя на шафрановата асоциация Хасан Тахиров и на ръководителя на китайската компания Джу Ханлян е договорено през 2019 г. страната ни да изнесе първите 40 тона от продукцията, догодина – 200 тона и през 2021 г. – 400 тона.

Общата стойност на шафрановия минзухар, който ще бъде експортиран за КНР, възлиза на 6,5 млн. евро. На церемонията по подписването присъстваха Фан Дзюн, зам.-кмет на район Сяошан, ръководството на Аграрния университет в Пловдив и учени от Джъдзянския университет.

На 18 март в гр. Ханджоу се състоя академичен форум, организиран от българския Център. Там професори от Джъдзянския университет обмениха опит с колегите си от Аграрния университет в Пловдив и председателя на българската шафранова асоциация Хасан Тахиров.

Обсъдени бяха проекти за сътрудничество между двата университета в областта на бубарството, шафрановата индустрия, електронната търговия и изграждане на съвместни лаборатории за повишаване на безопасността на храните, както и обмен на студенти. На 31 октомври 2018 г. Китай и България се споразумяха да работят за насърчаване на сътрудничеството и информационния обмен, за популяризиране на селското стопанство, науката и технологиите, търговията, туризма и културния обмен в областта на шафрановата индустрия.

През ноември миналата година българска делегация посети и „Меката“ на шафрана – Иран. Там в град Машхад Тахиров подписа Рамково споразумение за изграждането на център за изследване на тази изключително скъпа култура. Три големи ирански холдинга ще инвестират в създаването на този център. Тахиров е ентусиаст от Кърджали, които положи огромни усилия да популяризира отглеждането на минзухара у нас и много стопани вече се отказват от традиционното за Родопите и други райони отглеждане на тютюн.

Коментирай чрез Фейсбук

Източник:fakti.bg
loading...

Вашият коментар

x

Check Also

Осъдиха ултраси, скочили да бият българи

Полицията в Словакия наложи присъди по бързата процедура на седем фена, които участваха в мелето ...

Напусналият Нова телевизия Ясен Дараков обоснова решението си пред ФАКТИ

ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати. Преди ...

Тотнъм отървава Реал Мадрид от Бейл?

Гарет Бейл има изход от Реал Мадрид, съобщава “Марка” на водещата си страница днес. Според ...

САЩ и Русия ще преговарят за тристранен ядрен договор

Представители на САЩ и Русия ще се срещнат утре в Женева, за да проучат възможността ...

Служител на Военна информация возил бизнесмен в чужбина

Целенасочена лъжа е, че прокуратурата извършва в служба „Военна информация” действия, свързани с чисто оперативната ...

Изкуствен интелект в Jaguar-ите

Jaguar Land Rover проучва нова технология с изкуствен интелект, която да познава емоциите ни докато ...