Home » България » Измира стадото на Ани от Болярово, която спря ветеринарите
Измира стадото на Ани от Болярово, която спря ветеринарите
Измира стадото на Ани от Болярово, която спря ветеринарите

Измира стадото на Ани от Болярово, която спря ветеринарите

Четири животни от стадото на Ани от Болярово, в което преди два месеца бяха открити положителни проби за чума по дребните преживни животни, са мъртви. Сигналът за смъртта им е подаден вчера от самата стопанка до официалния ветеринарен лекар в града. Българска агенция по безопасност на храните (БАБХ) потвърди, че е получила сигнал от стопаните за умрели животни във фермата.

Пред властите Ани Петрова твърди, че животните са издъхнали от преяждане. Едновременно с това продължава да възпрепятства достъпа на ветеринарите до фермата си. Също така категорично отказва специалистите да вземат допълнителни проби за чума, въпреки че по закон е длъжна да им осигурява 24-часов достъп при съмнения за зараза. Ана Петрова и съпругът й Тошко Димитров се грижат за 200 овце в Болярово.

Преди десет дни те се сдобили с антибиотици за животните от местния ветеринарен склад, казаха от полицията. В резултат, на собственика на склада е съставен акт, защото от него имат право да пазаруват само ветеринари или фермери с рецепта, каквато семейството не е представило. Два месеца по-рано Ани и Тошко вдигнаха на крак медиите с твърдението, че фермата им е „нарочена“ от властите. „Чума по животните в Ямболско и Странджа няма“, твърдеше Ана Петрова в противовес на всички официални резултати. Тогава тя беше категорична, че няма болно или умряло животно в стопанството си. Не се съгласи с първоначалните резултати от пробите и отказа допълнителни тестове.

Даже поиска лично министърът на земеделието да й обясни защо има положителни проби в нейното стадо. Заболяването във фермата бе открито при изследването на стадата в 10-километровата зона около село Воден, където бе констатирана чума по дребните преживни животни за първи път и в България, и в границите на Европейския съюз. След лабораторното потвърждение на инфекцията, огнището бе обявено в системата на ЕС за опасни заболявания по животните. Мерките налагат ликвидиране на всички дребни преживни животни в стопанството.

Въпреки ясната и легитимна заповед на изпълнителния директор на БАБХ Д-р Дамян Илиев, ликвидирането на огнището се отлага прекалено дълго поради възпрепятстването на работата на ветеринарните специалисти от страна на стопаните и на техни съмишленици. Епизоотологичното проучване от Областната дирекция по безопасност на храните (ОДБХ) Ямбол показва, че появата на чумата по дребните преживни животни в страната се дължи на нелегален внос на животни от Турция – мъжки разплодници и куче Кангал, което е грубо погазване на международно договорените правила за търговия с животни.
Източник: БЛИЦ

Коментирай чрез Фейсбук

Източник:fakti.bg
loading...

Вашият коментар