Home » Свят » Изгорялата катедрала Нотр Дам е устойчива, но…

Изгорялата катедрала Нотр Дам е устойчива, но…

Конструкцията на парижката катедрала „Нотр Дам“ е устойчива след пожара, но са открити уязвими места, особено на нивото на свода, предаде Франс прес, цитирайки държавния секретар във френското министерство на вътрешните работи Лоран Нунес.

Спасяването на катедралата беше въпрос на четвърт час до половин час, добави държавният секретар, като похвали смелостта на пожарникарите.

След като пожарът вече е потушен, основната цел е да се предотврати появата на нови слаби места, подчерта Нунес на пресконференция, говорейки близо до катедралата. Като цяло конструкцията е устойчива, но има уязвими места на нивото на свода и в северната част на сградата. Това е наложило евакуацията на пет жилищни блока, намиращи се в съседство.

Работите по гарантиране на сигурността в „Нотр Дам“ ще продължат около 48 часа. След това пожарникарите ще могат да влязат в сградата заедно със служители на министерството на културата, за да изнесат творби, много от които не са пострадали, заяви Нунес.

Изгорялата катедрала

Няколко министри от френското правителство участваха в заседание при закрити врати под председателството на премиера Едуар Филип, за да подготвят план за възстановяване на катедралата. Присъстваха министърът на културата Франк Ристер, министърът на публичните сметки и финанси Жералд Дарманен, държавният секретар Лоран Нунес и говорителката на правителството Сибет Ндиайе. Срещата продължи около час и четвърт. На нея са били обсъдени предложения за възстановяване на „Нотр Дам“, които ще бъдат представени на президента Еманюел Макрон. Не бяха взети решения, а беше обсъдена ситуацията, заяви участник в нея.

След пожара беше открита национална сметка, в която веднага започнаха да пристигат дарения за възстановяването на катедралата.

Пожарът в катедралата „Нотр Дам“ промени политическия живот във Франция – президентът Макрон отмени планираните си прояви и подтикна политическите партии да обявят временно прекъсване на кампанията за европейските избори.

Очакваше се снощи държавният глава да съобщи на французите първите заключения от „големия дебат“, консултациите с населението, започнали в отговор на движението на „жълтите жилетки“, които от пет месеца протестират срещу данъчната и социална политика на правителството. Президентът записваше речта си, когато дойде новината, накарала го да промени плановете си. Изявлението му снощи, направено в близост до мястото на пожара, беше посветено на катедралата „Нотр Дам“, а излъчването на записаната реч беше отложено за неопределен срок.

Изгорялата катедрала

Отменена беше и планирана за утре пресконференция. Френското президентство съобщи, че президентът ще направи изявлението си за дебата, „когато му дойде времето“ и „в подходящия момент“.

В същото време министрите се концентрират върху подготовката на план за възстановяване на емблематичната катедрала.

Днес повечето партии обявиха пауза в кампанията за европейските избори на 26 май. Тя ще продължи най-малко 24 часа.

Франция
Коментирай чрез Фейсбук

Източник:fakti.bg
loading...

Вашият коментар

x

Check Also

Porsche Taycan отвътре

Porsche продължава да подгрява публиката за дебюта на първия си електромобил с изображение на интериора. ...

Германска телевизия: В България всичко е позволено

ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати. От ...

Нов заем! А, честито!

ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати. На ...

12 години десните и БСП продаваха мача на ГЕРБ

ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати. Макар ...

Медиите в Италия: Десподов се бунтува

Публикация на Кирил Десподов в социалните мрежи разбуни духовете в Италия. Изданието centotrentuno.com реши, че ...

Влогърка трупа милиони, докато я гледат как яде (ВИДЕО)

Да гледаш как някой се храни, често пъти може да се окаже доста отблъскващо, особено ...