Home » България » Иван Гешев пратил Под игото на БХК

Иван Гешев пратил Под игото на БХК

За втора поредна година главният прокурор Сотир Цацаров отказа да приеме и да се запознае с годишния доклад на Българския хелзинкски комитет (БХК) за състоянието на правата на човека в България, който организацията публикува и предоставя на българските институции от 1992 г. насам.

Главният прокурор е получил изпратения от БХК доклад, както и две други публикации — нови издания на БХК за практиката по антидискриминационни дела и наръчник по антидискриминационно право, — но ги връща, извадени и поставени в пощенски плик на главния прокурор. Озадачаваща е реакцията на заместник главния прокурор Иван Гешев, който не връща получените от него бройки, но вместо това изпраща на БХК бройки от ученически издания на книгите „Под игото“ на Иван Вазов и сборник разкази на Йордан Йовков“. Това се казва в позиция на БХК, изпратена до медиите.

В първата заместник-главният прокурор е отбелязал глава двадесет и втора, „Батареята на Зли дол“, в която борещите се за свободата българи се изправят срещу цяла могъща империя с едно-единствено черешово топче. Във втората е отбелязал разказа за циганката Божура, който започва с описание на това как майката на Божура, Калуда, се възползва от състраданието на хората към дъщеря ѝ, за да печели от търговията си“, отбелязват още Хелзинкския комитет.

„Ние сме силно изненадани от реакцията на главния прокурор вече втора година подред. Той, изглежда, или не желае да бъде запознат със състоянието на правата на човека в България, или не намира, че този въпрос засяга институцията на главния прокурор и го демонстрира по този начин“, заяви Красимир Кънев, председател на БХК.

„Още по-озадачаващо е посланието на заместник-главния прокурор Иван Гешев“, заяви още Кънев. „Предполагаме, че то е свързано с етническите малцинства в България, но какво е точно — остава неясно“. БХК ежегодно изпраща безплатни бройки от годишния си доклад за правата на човека до множество институции и лица на законодателната, изпълнителната и съдебната власт, до представители на академичната общност и медии.

Никоя институция досега обаче не е отказвала да приеме бройки, нито е отговаряла със символични жестове“, завършва позицията на неправителствената организация.

Коментирай чрез Фейсбук

Източник:fakti.bg
loading...

Вашият коментар

x

Check Also

Парите говорят: Русия е приоритет за Външно, а не САЩ и Западът

Колко пари струва издръжката на българските посолства и консулства по света? Колко са техните приходи ...

Бизнесът: Не приемаме вмененото задължение да плащаме 3 дни болничен

Асоциацията на организациите на българските работодатели (АОБР) категорично не приема продължаване на вмененото задължение работодателите ...

Въргала: Баба ме спаси от алкохола

„Баба ме спаси от пиенето“. Това признание направи преди броени дни шоуменът Владислав Карамфилов, по-известен ...

Как трябва да изглежда къщата на фен на BMW

Тези оригинални снимки са направени в Украйна и ни показват нагледно как трябва да изглежда ...

Защо Европа не насърчава легалната миграция?

В Европа има голямо търсене на болногледачи, чистачи и строители – работа, която би могла ...

Мъж от Врачанско тръгна със 7 цигани за чужбина и изчезна

Мъж от врачанско село е отвлечен и изведен от България с цел просия. В това ...