Home » Свят » Историческо! И Япония ще се помирява със Северна Корея

Историческо! И Япония ще се помирява със Северна Корея

Японският премиер Шиндзо Абе заяви, че е готов за среща „без условия“ със севернокорейския ръководител Ким Чен-ун с оглед да бъдат установени дипломатически отношения между двете съседни страни, разделяни от исторически разногласия. Това съобщава днес японски всекидневник, предаде Франс прес.

Смятан за „ястреб“ в сферата на външната политика, Абе смекчи неотдавна тона си спрямо Пхенян и поиска среща с Ким, за да бъдат уредени по-специално споровете около твърде деликатната тема за японците, отвлечени от севернокорейски агенти през 70-те и 80-те години на 20-и век.

„Искам да се срещна с президента Ким Чен-ун без условия и да разговарям с него открито, с отворен ум“, заявява Абе в интервю за „Санкей шимбун“, дадено в сряда.

„За страната ни е много важно да бъде проактивна в действията си по въпроса“, добавя той.

„Ще сложим край на взаимното недоверие между Япония и Северна Корея, само ако се срещна лично с г-н Ким – казва той. – Надявам се той да е лидер, способен да вземе стратегическо решение и да се покаже гъвкав в преценката кое ще е най-добро за нацията му.“

Абе уточнява пред вестника, че в петък е помолил американския президент Доналд Тръмп за съдействие в решаването на въпроса с отвличанията на японци от агенти на Пхенян.

През 2002 г. КНДР призна, че е отвлякла 13 японци, за да преподават на нейни шпиони японски език и култура. Месец след тези признания на петима от тях бе позволено да се върнат в Япония.

Токио говори за най-малко 17 отвлечени и подозира, че още десетки изчезнали всъщност са попаднали в ръцете на севернокорейските служби.

Япония
Коментирай чрез Фейсбук

Източник:fakti.bg
loading...

Вашият коментар

x

Check Also

Наш политик проси от Тръмп по-ниска цена за изтребителите F-16

Председателят на ПП МИР инж. Симеон Славчев е публикувал петиция на сайта на Белия дом ...

Разкрития за ударения от мълния мъж

Удареният вчера от мълния в Пирин е 41-годишен новозеландец. По време на инцидента в петък ...

Русия замесена в задържането на танкерите?

Британската служба за външно разузнаване МИ-6 и Британският държавен комуникационен център разследват версията, че Русия ...

САЩ прехвърлят в Украйна изтребители Ф-35

Вашингтон ще прехвърли на Украйна няколко изтребителя пето поколение Ф-35. Според американското издание Defense One, ...

Жегата взе жертви в САЩ

В САЩ трима души починаха заради горещото време, обхванало страната, съобщи AFP. Две от трите ...

По-добре малък с Христос…

ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати. Братя, ...