Home » Свят » Историческо! И Япония ще се помирява със Северна Корея

Историческо! И Япония ще се помирява със Северна Корея

Японският премиер Шиндзо Абе заяви, че е готов за среща „без условия“ със севернокорейския ръководител Ким Чен-ун с оглед да бъдат установени дипломатически отношения между двете съседни страни, разделяни от исторически разногласия. Това съобщава днес японски всекидневник, предаде Франс прес.

Смятан за „ястреб“ в сферата на външната политика, Абе смекчи неотдавна тона си спрямо Пхенян и поиска среща с Ким, за да бъдат уредени по-специално споровете около твърде деликатната тема за японците, отвлечени от севернокорейски агенти през 70-те и 80-те години на 20-и век.

„Искам да се срещна с президента Ким Чен-ун без условия и да разговарям с него открито, с отворен ум“, заявява Абе в интервю за „Санкей шимбун“, дадено в сряда.

„За страната ни е много важно да бъде проактивна в действията си по въпроса“, добавя той.

„Ще сложим край на взаимното недоверие между Япония и Северна Корея, само ако се срещна лично с г-н Ким – казва той. – Надявам се той да е лидер, способен да вземе стратегическо решение и да се покаже гъвкав в преценката кое ще е най-добро за нацията му.“

Абе уточнява пред вестника, че в петък е помолил американския президент Доналд Тръмп за съдействие в решаването на въпроса с отвличанията на японци от агенти на Пхенян.

През 2002 г. КНДР призна, че е отвлякла 13 японци, за да преподават на нейни шпиони японски език и култура. Месец след тези признания на петима от тях бе позволено да се върнат в Япония.

Токио говори за най-малко 17 отвлечени и подозира, че още десетки изчезнали всъщност са попаднали в ръцете на севернокорейските служби.

Япония
Коментирай чрез Фейсбук

Източник:fakti.bg
loading...

Вашият коментар

x

Check Also

Правят нова версия на Катерачът

Филмът „Катерачът“ може да получи римейк, съобщи Dark Horizones. Оригиналният филм е от 1993 г. ...

Лична история: Правих най-хубавия секс с бащата на приятеля ми!

Историята, която ще прочетете в следващите редове, е шокираща. Тя е за една любов, която ...

Казах на Бен Афлек да не играе Батман

Казах на Бен Афлек да не приема ролята на Батман. Това заяви актьорът Джордж Клуни, ...

Джагър и компания се завръщат с трясък

Музикантите от групата The Rolling Stones са готови да се върнат на сцената, след катоотложиха ...

В Италия разследват Google за монопол

Италианският антимонополен надзор обяви в петък, че е започнал предварително разследване на местното дъщерно дружество ...

Млад русенец ще преплува 30 езера в България

Двайсет и четири годишният Теодор Цветков от Русе ще преплува 30 езера в България с ...