Home » Свят » Ислямисти окървавиха Могадишу

Ислямисти окървавиха Могадишу

Бойци на ислямистката групировка „Аш Шабаб“ взривиха кола бомба пред правителствена сграда в центъра на сомалийската столица Могадишу, след което щурмуваха сградата, съобщи Нова телевизия. До момента се съобщава за четирима убити при взрива и в последвалата престрелка между нападателите и сомалийските сили за сигурност.

„Аш Шабаб“ щурмува сградата, в която има две министерства, включително министерството на труда. Засега знаем за четирима загинали, но техният брой вероятно ще нарасне“, каза майор Абдулахи Нур от местната полиция пред Ройтерс. Според него хора от горните етажи се спасяват с външни стълби през прозорците. Доктор от местната „Бърза помощ“ каза, че ранените са 11. Според него в сградата има още ранени, но засега не е възможно да им се окаже помощ, защото престрелката продължава.

Говорителят за военните операции на „Аш Шабаб“ – Абдиасис Абу Мусаб пък заяви пред Ройтерс, че един от нейните бойци самоубийци е взривил колата бомба пред министерството, което позволило на ударна група да нахлуе в сградата. От сградата се чува стрелба, а над мястото на взрива се издига дим, съобщават свидетели. Според свидетели взривовете преди атаката са били два.

„Аш Шабаб“ е най-активната ислямистка екстремистка групировка в Африка и от години води борба да свали подкрепяното от Запада правителство в Сомалия и да установи там държава, основана на ислямското право – шериата. Тя непрекъснато предприема въоръжени атаки и атентати, причиняващи много жертви, макар че е изтласкана от Могадишу и оперира от селски райони в южната част на страната.

В столицата и някои други части на Сомалия са разположени мироопазващи сили на Африканския съюз, които помагат на сомалийските сили да държат бунтовниците на разстояние. През последните месеци САЩ също нанесоха серия от смъртоносни въздушни удари по лагери и скривалища на „Аш Шабаб“.

Сомалия
Коментирай чрез Фейсбук

Източник:fakti.bg
loading...

Вашият коментар

x

Check Also

Коя е Мари Йованович и какво знае тя за Тръмп?

ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати. „Където ...

Кой е Сергей Магнитски и защо трябваше да умре?

ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати. Сергей ...

Скандал в Нидерландия: Расистка ли е тази коледна традиция?

ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати. Това ...

Как 10 милиона руснаци ще забогатеят набързо

ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати. Почти ...

Продължават да крадат – още по-нагло и високомерно

ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати. 600 ...

ГЕРБ стартира следизборен мор в прегръдките на Мустафа

ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати. “Гушкането” ...