Home » България » Искат водачи и фирми сами да спират тирове по празниците

Искат водачи и фирми сами да спират тирове по празниците

Водачите и транспортните фирми сами да организират спирането на ТИР-ове по време на забраната за движение в предпразнични и празнични дни. Tова каза за Дарик началникът на Пътна полиция Росен Рапчев. Отнемане на шофьорската книжка за месец, сваляне на регистрационните номера и 300 лева глоба са санкциите за нарушителите.

От бранша вече са информирали министерството на транспорта, че новото разпореждане ще създаде трудности, каза за Дарик председателят на Съюза на превозвачите Йордан Арабаджиев. Проблем е липсата на достатъчно паркинги, където да престояват камионите, а спирането в аварийната лента е нарушение на закона, добави той.

Правилата и санкциите не са нови, но Пътна полиция иска да прехвърли по-голяма част от организацията по спирането на камионите на самите водачи и транспортни фирми, посочи Росен Рапчев:

„Информационният повод е гражданите и транспортните фирми да си направят предварително организация, да не чакат да се редят там, където полицаите ги спират, а да си организират да спират на места, подходящи в дълбочина или преди забраните, за да не се трупат на едно място. Новото, което ще направим, е в участъците, където някой по някакъв начин се е качил на магистралата и не се е съобрази със забраната, полицейските служители като го установят, ще го глобят на място. Глобата за водача е 300 лева, свидетелството му се отнема за месец и автомобилът се спира от движение за месец“.

От бранша вече са информирали министерството на транспорта, че новото разпореждане ще създаде трудности, изтъкна Йордан Арабаджиев: „На практика, тръгва превозвачът, влиза в България, да речем, от Капитан Андреево, забраната ще започне да важи някъде около Пловдив или Пазарджик. И той стига 15-20 минути преди забраната в Пловдив, обаче на паркинга няма места. Какво прави? Трябва да продължи, не може на магистралата да дава назад и ще трябва да продължи. Ако не намери паркинг, а той вече е влязъл в забраната, тогава съответно подлежи на санкция“.

„Втори случай, какво правим с тези шофьори, които са недобросъвестни? Да речем, превозвачът го е инструктирал (между другото нашите членове всичките имат такъв инструктаж, който са провели на своите шофьори, да не влизат срещу забранителни знаци или при въведена временна забрана), обаче въпреки всичко на своя глава шофьорът влиза. И кой страда? Превозвачът, защото камионът ще бъде спрян за месец“, каза още Арабаджиев.

Гранични полицаи ще раздават днес от 11.30 часа на ГКПП-Калотина разяснителни материали на чуждестранни водачи на товарни автомобили, които преминават през територията на страната, съобщиха от пресцентъра на МВР. В изготвените листовки са описани подробно изискванията на Закона за движение по пътищата.

Източник:fakti.bg

Коментирай чрез Фейсбук

Източник:fakti.bg
loading...

Вашият коментар

x

Check Also

Кмет ще раздава безплатна виагра на съгражданите си, защото…

Безплатна виагра за всички. Точно тази идея се върти в ума на един френски кмет, ...

Трима братя пребиха и ограбиха сестра си и мъжа ѝ

Истински екшън с елементи на сапунена драма се е разиграл в Ломско вчера. Трима братя ...

Вижте къде разрешиха лова на слонове

Ботсвана вдигна забраната за лов на слонове, което обясни със засилващия се конфликт между хората ...

Украинската мечта ще се срине

Руският сенатор Алексей Пушков заяви, че украинските планове за добър живот за чужда сметка няма ...

Жива картина припомня последните минути на Георги Бенковски

Възпоменателен митинг, посветен на 143-та годишнина от Априлското въстание и гибелта на революционера Георги Бенковски ...

Иван Саздов заведе дело срещу Елена Йончева

Заведох дело срещу Елена Йончева в Софийски градски съд. Това обяви собственикът на тенис клуб ...