Home » Свят » Иран: Oбогатяваме уран до 5% чистота

Иран: Oбогатяваме уран до 5% чистота

Иран съобщи, че вече обогатява уран до 5 процента чистота, след като няколко пъти съкрати задълженията си по международното споразумение за ядрената му програма от 2015 г., предаде Франс прес.

Съгласно това споразумение Иран нямаше право да извърши дейности по обогатяване на уран в подземния завод във Фордо и да обогатява уран-235 с чистота над 3,67 процента.

В четвъртък Иран възобнови дейностите по обогатяване на уран във Фордо и съобщи, че центрофугите му постепенно ще увеличават мощността си, като от днес се планираше обогатяването да е с чистота 4,5 процента.

Преди няколко дни Иран започна да инжектира уранов газ в центрофугите в обекта „Фордо“. Това е четвъртата стъпка на Ислямската република към намаляване на ангажиментите си по ядрения договор от 2015 г.

„Фордо“ се намира на 25 километра североизточно от свещения за шиитите град Кум. Обектът е защитен от планини и противовъздушни оръжия и други укрепления. Той е с размер на футболно игрище, достатъчно голям, за да побере 3000 центрофуги. Според САЩ обектът е за военни цели, припомня news.bg.

На жената, която работи за Международната агенция за атомна енергия, ѝ е отказан достъп до ирански ядрени обекти, след като се е опитала да влезе в обекта за обогатяване на уран „Натанз“ с „подозрителни материали“.

През 2009 г. Иран призна за съществуването на „Фордо“ на фона на голям натиск от западните сили във връзка с ядрената програма на Техеран.

Центрофугите във „Фордо“ са IR-1 – първо поколение центрофуги на Иран. Ядрената сделка позволява тези центрофуги във „Фордо“ да се въртят без уранов газ, докато позволява до 5060 центрофуги в обекта „Натанз“ да обогатяват уран.

Центрофуга IR-6 може да произвежда уран 10 пъти по-бързо от IR-1, според ирански представители. Ирански учени работят върху прототип IR-9, който действа 50 пъти по-бързо от IR-1.

Това е поредният ход на Ислямската република, който води до нарушаване на ядрената сделка от 2015 г.

Техеран произвежда нискообогатен уран до 5 килограма на ден, след като преди произвеждаше по 450 грама. Иран има над 500 килограма нискообогатен уран. Ограничението в сделката е до 300 килограма.

Иран (Ислямска Република)
Коментирай чрез Фейсбук

Източник:fakti.bg
loading...

Вашият коментар

x

Check Also

Болсонаро основа нова партия

Бразилският президент Жаир Болсонаро основа нова политическа партия, предаде Би Би Си. Партията „Алианс за ...

Самолет с 347 пътници кацна аварийно заради пламнал двигател

Пътнически самолет извърши аварийно кацане на международното летище в Лос Анджелис, след като единият двигател ...

Островите Чагос: напрежение около последната британска колония в Африка

Оливие Банку бил малко дете, когато семейството му било принудено да напусне родното си място. ...

Автобус се вряза в автомобили в Германия

21 пострадаха при инцидент до централната гара в западния германски град Висбаден вчера, след като ...

Защо няма оцелели: 3 трупа след катастрофа в Силистра

Водачите на двата автомобила са били с дългогодишен опит. Участниците в инцидента са били с ...

Сръбски депутат замеси България в шпионския скандал

В ефира на държавната сръбска телевизия депутатът от Народната скупщина Милован Дрецун обвини България, че ...