Home » Свят » Индия има грандиозни планове за Кашмир (СНИМКИ)

Индия има грандиозни планове за Кашмир (СНИМКИ)

Индийският премиер Нарендра Моди защити в днешната си реч по случай Деня на независимостта на Индия решението си да лиши спорния регион Кашмир от конституционния му статут. На този фон около 4 милиона кашмирци останаха по домовете си в 11-ия пореден ден на безпрецедентна блокада и комуникационно затъмнение, предаде АР.

В излъчената на живо реч на Моди от Червения форт в столицата, датиращ от времето на Моголската империя, той заяви, че предишният статут на Кашмир (известна политическа автономия и забрана за външни лица да купуват земя и да заемат публични длъжности в населения предимно с мюсюлмани регион) е подхранвал сепаратизъм и е бил несправедлив към жените, защото законът е предвиждал те да губят правото си на наследство, ако се омъжат за някого, който не е от региона.

„Старото положение на нещата в Джаму, Кашмир и Ладакх поощряваше корупцията и роднинските назначения, но имаше и несправедливост, що се отнася до правата на жените, децата, далитите, племенните общности“, заяви Моди.

Индия има грандиозни планове за Кашмир (СНИМКИ)

От 4 август индийски Кашмир е под блокада, наложена малко преди да излезе президентският указ регионът да мине под прякото управление на федералното правителство на Делхи чрез отмяната на чл. 370 от конституцията и понижаването на статута на Джаму и Кашмир от щат на две съюзни територии. Нов закон позволява всеки да си купува земя там, за което някои кашмирци се опасяват, че може да промени културата и демографията на региона. Критици сравниха това с израелските селища в палестинските територии.

Представители на индийското министерство на външните работи заявиха, че Кашмир се връща към нормалността, но медии, работещи в региона, описват тежките ограничения, включително преустановяване на интернет, мобилните и стационарните телефонни връзки, както и поставянето на стоманени барикади и такива с бодлива тел по улиците.

Макар и в Кашмир да избухват ежедневно протести, в други части на Индия Моди получи широка обществена подкрепа.

Индия има грандиозни планове за Кашмир (СНИМКИ)
Индия има грандиозни планове за Кашмир (СНИМКИ)

Днес той заяви, че промените в Кашмир ще помогнат регионът да допринесе в по-голяма степен за развитието на Индия. Моди каза това в контекста на своята програма в следващите пет години да превърне страната си в икономика за 5 трилиона долара.

„През последните 70 години станахме икономика за 2 трлн. долара, но през последните пет години добавихме 1 трлн. долара към икономиката. Това ми дава увереност, че в следващите години ще станем икономика за 5 трлн. долара“, заяви той.

Премиерът, чиято хиндуистка националистическа Индийска народна партия спечели голяма победа на общите избори през май, обяви и че ще бъде създаден нов пост, началник-щаба на отбраната, който ще координира операциите на силите за сигурност.

Той се изказа и за преструктуриране на индийската избирателна система така, че щатските избори и изборите за долна камара на федералния парламент да могат да бъдат организирани едновременно, а не по различен график.

Индия
Коментирай чрез Фейсбук

Източник:fakti.bg
loading...

Вашият коментар

x

Check Also

Отложиха Закона за маслодайната роза

Водещата по законопроекта комисия по земеделие отложи второто четене на Закона за маслодайната роза, предаде ...

Снайдер: Можех да съм като Меси и Роналдо, но не исках

Бившият холандски национал Уесли Снайдер направи любопитно изказване. Той смята, че е имал качествата да ...

Гришо се завръща на исторически за него турнир

Най-добрият ни тенисист Григор Димитров потвърди участие на турнира в Хюстън, който ще се проведе ...

Моуриньо е световен рекордьор по харчене на пари за трансфери

Новият мениджър на Тотнъм Жозе Моуриньо заяви, че е доволен от състава, с който разполага, ...

Биков: Не приемаме морални проповеди от БСП и ДПС

Приключи сагата с горските заменки, обхващаща извършените заменки в периода 1 януари 2007 до края ...

Строи ли се върху защитена територия край Рупите?

Спор за път край Рупите. Прокуратурата спря строежа на пътя, който Община Петрич изгражда до ...