Home » Свят » Индийци разработвали за $9 софтуера на фаталните Boeing 737 Max

Индийци разработвали за $9 софтуера на фаталните Boeing 737 Max

Остава загадката в сърцето на кризата с катастрофиралите Boeing 737 Max: как една компания, известна с прецизен дизайн, направи привидно основни софтуерни грешки, водещи до двойка смъртоносни катастрофи. Дългогодишните инженери на Boeing твърдят, че усилието за разплитане на случая се усложнява от натиска за възлагане на работа на по-ниско платени изпълнители, пише Hicomm.bg

Софтуерът на самолета – измъчван от проблеми, които могат да задържат самолетите на земя с месеци, след като регулаторите на САЩ тази седмица разкриха нов недостатък – беше разработен в момента, когато Boeing уволнява опитни инженери и притиска доставчиците да намалят разходите. Все по-често американският производител на самолети и неговите подизпълнители разчитат на временни работници, които взимат само 9 долара на час за разработване и тестване на софтуер, често от страни, които нямат дълбок опит във въздухоплаването – особено Индия.

В офиса на Boeing в Сиатъл, наскоро завършили колеж младежи, наети от индийския разработчик на софтуер HCL Technologies Ltd., заемат няколко реда бюра, разкрива Марк Рабин, бивш софтуерен инженер на Boeing, който е работил в група за тестване на полети, която поддържа 737 Max.

Програмистите от HCL обикновено проектират според спецификациите, определени от Boeing. И все пак, „това е противоречиво, защото е било далеч по-малко ефективно от инженерите на Boeing, които просто пишат кода“, казва Рабин. Често, спомня си той, „това отнема много ходене напред-назад, защото кодът не е направен правилно.“

Използването на индийските компании от Boeing изглежда е дало други дивиденти. През последните години тя спечели няколко поръчки за индийски военни и търговски самолети, като една за 22 млрд. долара през януари 2017 г. за снабдяване на SpiceJet Ltd. Тази поръчка включва 100 джета 737 Max 8 и представлява най-голямата поръчка на Boeing от индийска авиокомпания – сериозна промяна в страна, доминирана от Airbus. На базата на автобиографии, публикувани в социалните медии, инженерите на HCL са помогнали за разработването и тестването на софтуера на 737 Max за дисплей, докато служители от друга индийска компания, Cyient Ltd., работят по софтуера за тестване на оборудване.

Коментирай чрез Фейсбук

Източник:fakti.bg
loading...

Вашият коментар

x

Check Also

Самоубийцата във Враца била проститутка?

Появи се първа версия за трагедията, която стана привечер във Враца, написа след свое разследване ...

Електронните цигари родиха нова болест

В 14 американски щата за приети близо 100 души с неизвестно заболяване, което може да ...

На сър Мик Джагър всичко му е позволено (ВИДЕО)

Едно от изискванията на фронтмена на The Rolling Stones – сър Мик Джагър било да ...

Масова евакуация на Канарските острови

Властите на испанските Канарски острови съобщиха, че разраснал се горски пожар в планинската част на ...

Младоженец след кървавия атентат: Загубих надежда!

Младоженецът, чиято сватба стана мишена на терористичен удар в Кабул, заяви, че е „загубил надежда“ ...

Затвор грози туристи, откраднали пясък

Двойка от Франция може да получи до 6 г. затвор заради това, че е взела ...