Home » Крими » Имотна мафия, начело с ромския барон Начо, в Орландовци отвличала и изнудвала

Имотна мафия, начело с ромския барон Начо, в Орландовци отвличала и изнудвала

При спецакцията в кв. „Орландовци“ става дума за имотна мафия. Това каза зам. главният прокурор Иван Гешев по време на брифинг във връзка с проведената акция в квартал „Орландовци“, цитиран от „Фокус“.

Гешев уточни, че задържаните лица са били задържани и преди. Той поясни, че става дума за имотна мафия с граждани от цигански произход. Гешев заяви, че това е сегмент на битовата престъпност.

„Установени са три случая и три опита за имотни измами, има данни за отвличания на възрастни хора и изнудване. Това, което ще ви обясним е досъдебно производство, наблюдавано от Специализираната прокуратура, по което прокурорите от специализираната прокуратура са работили съвместно с оперативните служби на ГДБОП и разследващи полицаи от същата служба.

Става въпрос за организирана престъпна група, занимаваща се с имотни измами и публично известно определение – имотна мафия. Става въпрос за група лица от български граждани от цигански произход, които се занимават с отнемане на имоти от възрастни хора, които селектират на базата на това дали има данни за тях, че са зависими примерно от алкохол или че имат психични проблеми, които почти нямат роднини и близки хора.

Схемата за извършване на тези да ги наречем имотни измами е следната. Зад тази група работят около 4-5 лица, да ги наречем бушони. Тези 4-5 лица в предишен период също са пострадали от дейността на тази група и са им взели имотите и апартаментите и в момента работят за тях за дребни пари. Живеят по фургони, на улицата“, допълни още Гешев.

Той посочи, че след като групата локализира възрастни хора и след като ги затвори за определен период от къщата, която е наблизо и ги принуди с физическо и психическо насилие да се съгласят да прехвърлят единствените си последни имоти, да бъдат използвани тези бушони на тяхно име да бъдат прехвърлени имотите.

Той обясни, че възрастните хора са изхвърлени на улицата, за да се оправят. По думите му това е някакъв сегмент на битовата престъпност.

„Това е схема на извършване на престъпление, което е типична и се извършва от лица с нисък социален статус или част от определени общности. Това и типичен бизнес на определен кръг хора. Има няколко групи в София, които се занимават дълги години с такова нещо, с такива престъпления“, допълни още заместник-главният прокурор.

„Отделно три случая са предотвратени от колегите от МВР. Най-вероятно ще стане въпрос и за три опита за имотни измами. Направлението на работа на колегите е организирана престъпна група. Има данни за отвличания и изнудване“, допълни още Гешев. Той допълни, че утре колегите му ще преценят на база събраните доказателства какви обвинения да бъдат повдигнати.

„Има данни за това, че едно от лицата, или както вие ги наричате ромски барони, с прякор Начо е лидер на тази група. Това са данни. Дали ще се съберат достатъчно доказателства, за да бъде привлечен към наказателна отговорност като ръководител на организираната престъпна група, ще стане ясно утре. Такива данни по досъдебното производство има. Сега дали ще бъдат събрани достатъчно доказателства, предстои да видим“, обясни още Гешев.

На въпрос дали този човек има легален бизнес, заместник главният прокурор посочи, че към момента няма данни този човек да има легален бизнес. Според него няма да е изненада, да се окаже, че този човек има и ТЕЛК.

София / България
Коментирай чрез Фейсбук

Източник:fakti.bg
loading...

Вашият коментар

x

Check Also

744 предприятия движат икономиката

Точно 744 предприятия са гръбнакът на българската икономика. Това са фирмите, в които работят по ...

Калоян Паргов: Хората искат промяна

Аз имам преки впечатления от кампанията в София, тя е много динамична. Хората се интересуват ...

Борис Бонев: 10 г. ЕС толерира мутренското управление на Борисов и ГЕРБ (ВИДЕО)

Когато си посветил толкова време, финанси и емоция да развиваш града си, ти си по-запознат ...

Екшън Джонсън: Напускаме твърдо на 31 октомври

Великобритания ще напусне ЕС на 31 октомври дори ако споразумението за Брекзит бъде отхвърлено от ...

Наздраве! В Сърбия беше отворена първата банка за… ракия

Ракията се смята за сръбското злато, а златото се пази най-сигурно в банка, затова в ...

Марешки невинен по делото за изнудване

Варненският окръжен съд оправда лидерът на „Воля“ Веселин Марешки по обвиненията в изнудване и заплахи ...