Home » Мнения » Има нещо много гнило в МВР

Има нещо много гнило в МВР

ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

„Извършването на престъпление не трябва да се обяснява с ниското заплащане. Този човек просто е сбъркал професията си. Това е петно за нас. Заради лошите условия напускат опитни колеги. Това е и причината за подобни случаи. Наемат се съмнителни и непроверени лица”. Поводът за горчивите думи на зам.-председателя на Синдикалната федерация на служителите в МВР Илия Кузманов е поредното разкритие на МВР за престъпник в редовете на униформените. И то не какъв да е, а полицай от „Охранителна полиция“ в едно от централните столични районни полицейски управления – Четвърто, и то не за какво да е, а за разпространение на наркотици.

Полицаят е задържан след сделка, при която е продал 50 таблетки дрога за 500 лв. Оставил е наркотиците близо до автомобила, в който е бил. Купувачът ги взел, а след това се върнал в колата на полицейския служител. Разследващите имали доказателства за още две сделки, но все още нямало информация откъде полицаят се е снабдявал с наркотиците и дали ги е продавал само в жк „Лагера“ или и на други места в София. И това е, въпреки че полицаят бил цели 3 месеца под пълен контрол и са използвани специални разузнавателни средства. Иначе при обиск в дома му са открити още 200 таблетки, както и тефтер, в който е записвал информация за сделките, лицата и сумите, които е получавал при продажбите. Намерени били и парите, които е получил при предишна продажба. Разпространявал е предимно амфетамин и екстази, които криел в абсорбатор в дома си, напоително разказаха от прокуратурата и МВР. После стана ясно, че 26-годишният мъж бил назначен в системата на МВР през 2016 г., а през 2017 г. е започнал работа в столичното 4-то управление. „До момента не е имал наказания или провинения, нито пък видими отклонения от нормалната си полицейска дейност. С поведението си не е демонстрирал по-висок стандарт на живот“, обясни още зам. главният секретар на МВР.

Някъде тук се появи и лично вътрешният министър,

който бойко обяви: „Имаме непримиримост към такива случаи“. „Това са млади служители на по 2-3 години служба. Наблюдаваме като тенденция – постъпилите на служба в първите 5 години има възможност да се поддадат на външен натиск и да тръгнат по лош път“, заяви още Маринов.

Някъде тук обаче оправданията на вътрешния министър катастрофират челно във фактите. Защото само преди 4-5 месеца, на 23 януари 2019 г., бе проведена акция в същото 4-то РПУ и там бяха арестувани не един, а петима полицаи. И те изобщо не бяха „служители на по 2-3 години“. Тогава МВР се похвали, че сред задържаните са шефът на сектор „Икономическа полиция“, както и още няколко възлови служители. Те дори сами ги наричаха

организираната престъпна полицейска група,

която изнудвала търговци за такса „спокойствие“ в столичния квартал „Лозенец“, за който отговаря Четвърто РПУ. В един момент обаче исканите суми станали прекалено големи и жертвите на рекета подали сигнал. „Таксите“ били различни според бизнеса на търговците. „Накратко дейността се изразява в това, което вие наричате осигуряване на такса „спокойствие”. Аз бих казал, макар че това не е прецизен правен термин, по-скоро притискане, изнудване на дребни собственици на различни заведения от района на 4-то РУ за плащане на месечна такса. В резултат на това, че явно тези такси са непосилни за тях, се случи това, което виждате”, коментира тогава Гешев. Според него акцията щяла да дисциплинира останалите служители от правоохранителните служби за доста дълго време.

Дали сега същият този прокурор може да каже с ръка на сърцето, че превенцията е успешна. Или ще признае, че на практика всички са си заровили главата в пясъка?

Нима тези хора са в ареста?

Или имат обвинителни актове? Или пък присъди? Нищо подобно. Да не говорим, че се оказа, че въпросният шеф на Икономическа полиция преди това бил шеф на РПУ в столицата, но е бил отстранен след жалба на семейство за полицейско насилие. Тогава е бил наказан с порицание и преместен в 4-то РПУ. Ако с такива премествания се бори корупцията…

Проблемът е и че изобщо не става дума само за единични случаи. Шефът на 6-о РПУ в столицата например беше буйствал. За него вътрешният министър Младен Маринов обясняваше колко съжалявал, че се случило точно с него, защото бил работили добре заедно, но щял да бъде безкомпромисен. Високопоставен служител от Специализирания отряд за борба с тероризма пък бе арестуван да посредничи при получаване на откуп за краден автомобил…

Отсега може да се обзаложим каква ще е развръзката –

тези истории ще се забравят,

а провинилите се едва ли ще бъдат осъдени за каквото и да е било.

Факт е, че от време на време някои издънки влизат в съда. Бивши вече полицаи от Раковски бяха обвинени, че са искали и получили подкупи от търговец на цигари без бандерол, за да унищожат материалите по делото срещу него. В случая става дума за 20 000 лв. рушвети. Сигурно накрая и те ще излязат целите в бяло. Просто защото

операциите на МВР и събирането на доказателства често са пунта мара

Така стана след предните фойерверки за арестувани полицаи заради наркотици и подкупи в София през 2017 г. Тогава бе обявено, че двама оперативни работници в столичното 7 РПУ са спипани при две операции – в кв. „Изток“ и в Студентски град. Те били изградили наркомрежа, през която разпространявали дрога. Разследващите твърдяха, че са събрали куп доказателства срещу двамата полицаи – единият бивш ММА боец, целият в татуировки, другият – с дълъг стаж в МВР. Уликите сочели, че продавали амфетамини, марихуана и други наркотични вещества на наркодилъри, които ги разпространявали на дребно в обслужвания от полицаите район. Освен това служителите събирали от всеки дилър по 2000 лв. „такса спокойствие“ месечно. Онези, които отказвали да плащат таксата, били заплашвани, че ще бъдат задържани и срещу тях ще бъдат образувани дела. Звучи ли ви вече познато? Само година по-рано други служители бяха арестувани заради изнудване на студент да продава дрога пак в Студентски град. Те първо влезли в квартирата му и казали, че намерили наркотици. После го задържали, а накрая го принудили да продава и да им се отчита. Студентът се оплака, след като полицаите се опитали да го накарат да започне да намира момичета, които да продават наркотици и да проституират. И по онова време полицаите бяха задържани след ефектни акции, като един от тях дори стреля срещу колегите си.

Познайте дали някой от тях е в ареста или осъден

поне на първа инстанция!

Още по-показателна за нивото и качеството на борбата с корупцията в системата на МВР беше историята с арестувания в Пловдив началник от средно ниво по обвинение, че е помагал на телефонни измамници срещу подкуп. Обвинението му бе за рушвет от 300 лв. Твърдеше се, че всичко е документирано, че има снимки, специални разузнавателни средства. Накрая съдът не само пусна от ареста полицая, ами дори не му определи мярка за неотклонение, защото съдията обяви обвинението за несъстоятелно. Толкова издържаха доказателствата на прокуратурата и МВР.

Проблемите тук са няколко. Единият е, че

където и да бръкне Вътрешна сигурност, все ще открие нещо

Вторият е, че доказателствата масово не издържат в съда. Третият – че МВР се занимава само с кокошкарската корупция. За изключително голям удар се обявява някоя периферна група от служители – едни пиели и зареждали гориво на аванта, други взимали подкупи от наркомани или телефонни измамници, трети участвали в схеми за имотни измами, четвърти не издържали тестове за лоялност. Едва ли само такава е корупцията в системата. Защото, ако катаджии вземат подкупи от по 100-200 лв., ако малки полицейски началници прикриват престъпления по места срещу 20 000 лв., какво ли става по високите етажи на МВР? Няма как да разберем, защото там действа омерта!

Автор: Александър Александров

Източник: вестник „Сега“

България
Коментирай чрез Фейсбук

Източник:fakti.bg
loading...

Вашият коментар

x

Check Also

Спряха влаковете между Калотина и Димитровград, има изтичане на газ

Преустановено е движението на влакове между гарите Калотина Запад и Димитровград (ЖС), научи ФАКТИ. Причината ...

Кремъл готви мащабни бойни учения

Близо 130 хиляди военни ще вземат участие в стратегическите командно-щабни учения „Център-2019“, които се организират ...

Съдят майката за починало бебе

Дете е починало в село Падеш, майката е привлечена като обвиняема. Това съобщиха от ОДМВР ...

Влогърка трупа милиони, докато я гледат как яде (ВИДЕО)

Да гледаш как някой се храни, често пъти може да се окаже доста отблъскващо, особено ...

Стефан Данаилов счупил става при падане

Току-що разговарях с Ламбо, който е постъпил днес в Бургаската болница. Написаното за здравословното му ...

Собственик на магазин откри пред вратата си труп на мъж

Труп на мъж откри собственик на магазин за стелки при отварянето на обекта тази сутрин. ...