Home » България » Има ли проблеми за главния секретар на Комисията по хазарта заради офшорки?

Има ли проблеми за главния секретар на Комисията по хазарта заради офшорки?

Има ли основание сегашният главен секретар на Държавната комисия по хазарта (ДКХ) Мариян Попов да продължава да заема поста си? Този въпрос става особено актуален предвид информацията, че НАП се е захванала усилено да проверява за офшорни сметки политици, държавни чиновници и половинките им, пише „Актуално“.

Въпросът излиза на дневен ред заради съпругата на Попов – Анелия. Справка в Търговския регистър показва, че тя има връзка с офшорна компания – „Горман Сървисиз“, регистрирана на Маршалските острови. Връзките са две – първата е в „Новахим“ ЕООД, която по описание в Търговския регистър се занимава основно с търговия с химически продукти.

През 2011 година Анелия Попова, която е вписана с моминското си име Чанкова, продава дружествен дял в „Новахим“ на офшорката. През 2013 година си го връща. В Търговския регистър обаче е вписан запор по „Новахим“ в полза на ОББ.

Втората връзка е „Новатех Инжинеринг“ ЕООД, която е в ликвидация. Търговската дейност на компанията – основно производство и продажба на машини, е прекратена през миналата година, но преди това отново има движение на дружествен дял като това в „Новахим“.

През 2011 година Анелия Чанкова прехвърля такъв дял на „Горман Сървисиз“, а през 2013 година си го връща.

В крайна сметка, дават ли всички тези прехвърляния основание да се търсят някакви опити за укриване на доходи? Въпрос, на който подопечната на финансовия министър Владислав Горанов НАП може би ще даде скоро отговор.

Интересен факт за Попов е, че той беше и временен председател на ДКХ, но само за половин месец и след това беше върнат на стария си пост като главен секретар.

Въпросите, този пък към финансовия министър, отново са защо не му е гласувано доверие да поеме поста за постоянно, а е бил начело за толкова кратък срок и ако има причина за нежеланието на Горанов да му даде път за развитие, каква е тя?

Защото звучи логично или някой да заеме председателския пост за по-дълго време, или въобще да не го заема, а не да е на него само за половин месец.

Попов е главен секретар на ДКХ и по времето на предишния председател Огнемир Митев, а през 2015 година беше проведен конкурс за финансиране на проекти за превенция на хазартната зависимост. Средствата, предназначени за тази кауза, бяха на стойност 2 000 000 лв. Първоначално бяха одобрени седем проекта, които почти изчерпваха бюджета. Впоследствие обаче, заради медийни публикации, че част от ръководството на ДКХ, в това число и Попов, има връзка с новосъздадени специално за целта неправителствени организации, не довърши процедурата за четири от проектите на обща стойност над 1 000 000 лв. Финансиране получиха само три НПО-та – фондация „Проджекта“, сдружение „Алтруист“ и фондация „Отговорна игра“, на обща стойност над 450 000 лв.

Въпросът тук към новия председател на ДКХ Александър Георгиев е дали Попов носи отговорност и каква, ако носи?

България
Коментирай чрез Фейсбук

Източник:fakti.bg
loading...

Вашият коментар

x

Check Also

Това надхвърля всички възможни гадости

ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати. Скъпи ...

Вижте как полицаи принудиха два мощни джипа да карат с 80 км/ч ВИДЕО

Два мощни джипа не смеят да превишат и с км максимално допустимата скорост от 80 ...

Една шепа земя, а проявите на жестокост са потресаващи

ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати. Онзи ...

Моника Валериева се пусна чисто гола върху тоалетната чиния (СНИМКА)

Скандалната плеймейтка Моника Валериева, която преди седмици влезе в централните новини покрай обира в квартирата ...

Валери Божинов и Биляна Дол се събраха?

Старата любов ръжда не хваща, гласи поговорката, която изглежда се оказва вярна за Валери Божинов ...

Президент иска да купи най-големия остров на планетата

Да не би Доналд Тръмп да е решил да влезе завинаги в учебниците по история ...