Home » Мнения » Хомосексуална двойка: Избягахме от Русия, защото искаха да ни вземат децата

Хомосексуална двойка: Избягахме от Русия, защото искаха да ни вземат децата

ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

До неотдавна Андрей Ваганов и Евгений Ерофеев не са имали проблеми с руските власти. Оженили се в Дания и заедно с двете осиновени момчета се заселили в Москва. Проблемите възникнали, след като в Русия било заведено дело срещу държавната служба, разрешила осиновяването. Андрей и Евгений били принудени да напуснат Русия. Случаят вдигна голям шум в руските медии.

Как протече осиновяването на сина ви Денис?

Андрей: В Русия могат да отхвърлят заявката ви за осиновяване главно по здравословни причини – от рода на заболяване от СПИН, рак, психически заболявания, или ако сте излежавали присъда. Голямата трудност е да получиш т.нар. свидетелство за пригодност. Издава го специална комисия от десет жени. Председателката ме попита защо искам да осиновя дете и защо не съм женен. Ясно ми беше накъде бие и директно ѝ зададох въпроса да не би да смята, че ще взема да правя секс със собствения си син. Тя отговори, че не е казвала подобно нещо. След 10 дни получих въпросното свидетелство. И до ден-днешен в Русия се смята, че сам мъж не може да осиновява деца.

Живеехте като семейство в Москва. От кога животът ви се промени?

Андрей: Цялата ситуация в страната се влоши. През 2012 г. излезе законът, който забрани да се осиновяват руски деца от американски граждани. След това дойде и законът за забрана на хомосексуалната пропаганда, който поради различната ни сексуална ориентация автоматично ни превърна в нарушители на закона. На нашите деца започнаха да им се подиграват и да им викат, че родителите им са педерасти.

Казвали ли сте на децата си да крият, че имат двама бащи?

Андрей: Никога не сме им казвали подобно нещо. И аз никога не съм им казвал, че сме някакво изключително семейство. Казах само, че семействата просто са различни.

В какво упрекват службата, помогнала за осиновяването?

Андрей: Във връзка с т.нар. „пропаганда на нетрадиционни ценности“ отговорната служба е упрекната, че не е изпълнила задължението си да упражнява контрол. Това означава, че и на всяка двойка лесбийки могат да им отнемат собствените деца с аргумента, че с начина си на живот пропагандират „съответните ценности“.

Планира ли руското правителство законови изменения, чрез които да предотврати осиновяване на деца от еднополови партньори?

Андрей: То и сега законът си е недвусмислен. За хомосексуалните двойки няма никаква възможност да осиновяват деца. Можеш да осиновиш дете, само ако живееш сам, а не с еднополов партньор. В правно отношение Евгений не е никакъв на децата ни, той е странично лице. Има много на брой самотни хетеросексуални жени, които осиновяват деца.

Евгений: Хомосексуални двойки, които отглеждат деца, са рядкост в Русия. Значително повече са лесбийските двойки с деца. И в повечето случаи осиновеното дете е родно дете на едната от двете жени.

Кога привлякохте вниманието на властите?

Андрей: Единият ни син, Юрий беше задържан в полицията за нарушение на реда. Казал на полицаите, че живее с двама бащи. Няколко месеца по-късно Юрий постъпи в болница заради възпаление на апендисита; лекарят го попитал кога майка му ще дойде да го види, а той казал, че има двама бащи. След това ми се обади следователят. Каза ми, че искал да говори с мен и детето. Поиска и за двама ни съдебномедицинска експертиза. За едно дете това е крайно неприятно и шокиращо. Проверяваха дали не е извършил сексуални престъпления.

Какъв беше резултатът?

Андрей: Казаха ни, че щял да е готов след месец. От Службата по осиновяванията ми се обадиха и казаха да оставя децата в рехабилитационния център, докато излязат резултатите от експертизата. Моят адвокат ме посъветва незабавно да напусна страната. За нула време си стегнахме с Юрий багажа и напуснахме Русия. Малко след това успяхме да приберем и Денис зад граница. Съдебното разследване срещу мен вече течеше. Заплашваха ме с процес по обвинение в убийство.

Евгений: По това време аз бях сам в Москва. Седмица след като Андрей и децата бяха извън страната, чух да се хлопа силно на вратата, но не никой не извика: „Полиция, отвори!“ След половин час неистовото хлопане по вратата спря. В следващите дни беше направен обиск в дома на родителите ми. Търсили децата и датското ни брачно свидетелство. След това приятели ми помогнаха да напусна страната.

Защо ви обвиняват в убийство?

Андрей: Твърдят, че съм искал да убия децата си. Служителят ми каза: „Доведи ги тук, ако искаш да докажеш, че са живи“. Аз отказах да сторя това. Различни адвокати потвърдиха опасенията ми, че могат да ми отнемат децата. Психолози щели след това да се занимават с тях. А въз основа на разговори с децата могат например да започнат следствие по обвинение в употреба на насилие.

Две са причините да напусна страната: Първо, защото не исках децата ми да бъдат прибрани в някакъв дом за сираци. И второ, защото направо ми казаха, че ще ме задържат за прелъстяване на малолетни.

Коментирай чрез Фейсбук

Източник:fakti.bg
loading...

Вашият коментар

x

Check Also

Русия иска земята под посолството й в София

Земята, на която се намира българското посолство в Москва, е предадена на България за безсрочно ...

Разбиха руска мрежа за кибератаки

Шефът на чешкото контраразузнаване каза, че руската шпионска мрежа, която неговата агенция разби миналата година, ...

ЕС разглежда молбата на Великобритания

Европейската комисия потвърди разглеждането на молбата за отлагането на крайния срок за излизането на Великобритания ...

Блатечки призна, че злоупотребява с…

Асен Блатечки от години се бори с един от най-вредните пороци – пушенето, но за ...

Нинова в Харманли: Нашите кметове ще спрат незаконната сеч

Скъпи жители на Харманли, благодаря ви, че сте дошли да подкрепим Надежда Колева за кмет ...

Китайците изпревариха американците

За пръв път Китай изпреварва САЩ по показател брой милионери. По данни на швейцарските банки, ...