Home » Свят » Хизбула: Ще ударим Израел, ако…

Хизбула: Ще ударим Израел, ако…

Хасан Насрала, лидерът на проиранското движение „Хизбула“, се зарече да предприеме ответни действия срещу Израел, ако от израелска страна бъде извършена атака или някакво нарушение срещу Ливан, предаде Ройтерс.

„Ако Израел предприеме каквато и да било атака срещу Ливан, ще отговорим по необходимия начин, за да защитим суверенитета и достойнството на Ливан“, заяви Насрала във видеовръзка по случай шиитския празник Ашура.

Лидерът на „Хизбула“ спомена и резолюцията на Съвета за сигурност на ООН, сложила край на 33-дневната израелско-ливанска война. „Израел нарушава резолюцията ежедневно, като нарушава ливанското въздушно пространство и териториален суверенитет“, каза Насрала.

В речта си лидерът на „Хизбула“ нарече израелските военни „холивудска армия“. Той заяви, че те са използвали манекени, за да имитират изваждане на ранени войници от военни машини след нападение на шиитската групировка в района на израелско-ливанската граница.

Насрала, който е важен съюзник на Иран, подчерта, че всеки акт на война срещу Техеран ще бъде заплаха за целия регион и за съществуването на Израел.

Лидерът на „Хизбула“ отправи и предупреждение срещу новия американски посредник в преговорите между Ливан и Израел за морската им граница и го нарече „приятел на Израел“.

Насрала призова ливанските власти да преговарят от позиция на силата с пратеника, който е помощник държавният секретар на САЩ Дейвид Шенкър.

Днес Шенкър бе приет от ливанския президент Мишел Аун. Посещението на американския дипломат в Ливан е първо, откакто зае поста си по-рано тази година.

Израел и Ливан имат спор за около 860 кв. км от Средиземно море.

Ливан се надява да започне крайбрежни сондажи за петрол и газ с оглед на икономическата криза, в която се намира. Вашингтон посредничи между двете страни, които официално са във война от създаването на Израел през 1948 г.

Ливан
Коментирай чрез Фейсбук

Източник:fakti.bg
loading...

Вашият коментар

x

Check Also

Финландия даде срок на Борис Джонсън

Финландия очаква Великобритания да представи писмени предложения за излизането си от ЕС до 30-ти септември, ...

Страната, в която убиват по шест деца на ден

В Мексико бруталното насилие е ежедневие. Новините за извършваните в моята родина престъпления обикалят целия ...

Разузнавач с обвинения за вицепремиер

Белгийската прокуратура води разследване по подозрения, че вицепремиерът Дидие Рейндерс е замесен в корупция, съобщи ...

Пияна опита да почерпи полицаи в Димитровград, арестуваха я

Жена на 36-годишна възраст от Димитровград е задържана до 24 часа след опит за подкуп ...

Одитът: Фрапиращи пропуски в сигурността на електронните системи на НАП

В сигурността на електронните системи на НАП има редица пропуски, е установил одитът, възложен на ...

Българите най-малко се интересуват в ЕС от климатичните промени

От всички европейци, българите са най-малко заинтересовани от климатичните промени.Според „Евробарометър” само 10% от хората ...