Home » Свят » Грузия алармира: Руски марионетки ни заплашват с война

Грузия алармира: Руски марионетки ни заплашват с война

Грузия заяви, че се страхува от „сериозна конфронтация“ със сепаратисткия грузински регион Южна Осетия, който де факто е контролиран от Русия, на фона на напрежение, свързано с контролен пункт покрай демаркационната линия, предаде Франс прес.

Грузинското министерство на външните работи обяви, че е наблюдавало мобилизация на военно оборудване и на военни близо до село Шоршана, където Тбилиси обособи контролен пункт, за чието премахване настояват южноосетински представители.

Говорител на министерството, че ситуацията може да се изроди в сериозна военна конфронтация като тази през лятото на 2008 г., когато се противопоставиха Русия и Грузия за контрола на този малък район.

Представителят на сепаратистите Егор Кочиев пък настоя за премахване на контролния пункт и заплаши, че ако това не се случи, ще бъдат взети всички законови мерки, за да се гарантира сигурността на населението на Южна Осетия и на южноосетинската граница. Службите за сигурност на сепаратистите твърдят, че контролният пункт се намирал близо до село Уиста, което е в територията под техен контрол и допълват, че е започнала хуманитарна операция на място, без да навлизат в детайли.

Малко след това южноосетинският президент Анатолий Бибилов разпореди обособяването на контролен пост близо до Уиста, наричана на грузински Цнелиси. Той изрази надежда, че „Грузия ще направи всичко възможно, за да сложи край на нестабилността, предизвикана от нейните незаконни действия“. Бибилов допълни, че „решение, минаващо през използване на сила, не е наистина желателно“.

Грузия алармира: Руски марионетки ни заплашват с война

Русия и Грузия от дълго време се противопоставят заради амбициите на Грузия да влезе в ЕС и в НАТО. През 2008 г. напрежението се превърна в открит конфликт, когато руската армия се намеси на грузинска територия, за да се притече на помощ на Южна Осетия, където Тбилиси бе започнал военна операция.

За пет дни руските сили победиха грузинската армия и заплашиха да превземат столицата, преди да бъде постигнато споразумение за мир, договорено от френския президент Никола Саркози.

В резултат на тази война Русия призна независимостта на Южна Осетия и на Абхазия (друг грузински сепаратистки район) и оттогава поддържа там силно военно присъствие.

Грузия
Коментирай чрез Фейсбук

Източник:fakti.bg
loading...

Вашият коментар

x

Check Also

Кой е Сергей Магнитски и защо трябваше да умре?

ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати. Сергей ...

Белгия разпиля Русия, Азар блести с два гола

Белгия записа категоричен успех с 4:1 над Русия в двубой от квалификациите за Евро 2020. ...

Румен Гечев: Очевидно е, че БСП върви нагоре

„Алернативният бюджет, който ще представим за гласуване пред Националния съвет, е европейски. Той отговаря на ...

Как 10 милиона руснаци ще забогатеят набързо

ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати. Почти ...

Експерт: Само в София има 400 кухи фирми, които точат НОИ с болнични

„С предложението за първия болничен ден наказваме всички честни работници. Така те в периода, в ...

Касияс: Критериите за връчването на наградите във футбола не са много логични

Вратарят на Порто Икер Касияс се изказа в личния си профил в Туитър по повод ...