Home » България » „Гражданската отговорност” ще поскъпва, 200 лева били малко като цена
„Гражданската отговорност” ще поскъпва, 200 лева били малко като цена
„Гражданската отговорност” ще поскъпва, 200 лева били малко като цена

„Гражданската отговорност” ще поскъпва, 200 лева били малко като цена

На този фон средно за имуществени вреди се плащат около 1600 лева, а за неимуществени обезщетенията растат с всяка година до над 40 хиляди лева.

Така в отделни компании не е изключено ново поскъпване на задължителната застраховка.

Преди 5 години незрящият Иван Янев е пометен на пешеходна пътека. След поредица операции и рехабилитация е щастлив, че отново е на крака. Възстановяването му включва скъпи импланти, а съдебните дела отнемат години. „У нас, ако няма осъдителна присъда, застрахователите не поемат никакви разходи. Всички закупувания на импланти трябваше да бъдат осигурени от мен и моето семейство”, каза пострадалият.

След близо 5 години дела разходите му са възстановени чрез обезщетение по „Гражданската отговорност” на шофьора.

„Беше щастие в нещастието, защото ако нямаше застраховка, нямаше да има от кого да потърся поне финансова компенсация, защото друга не може да се поиска”, заяви Иван Янев.

Междувременно средният размер на обезщетенията за неимуществени вреди расте. А застрахователите предупреждават, че от юни има решение на съда, което разширява значително кръга на роднините, които могат да предявяват претенции.

„То би могло много повече да оскъпи продукта. Може да има изключително голям ефект върху обезщетенията”, коментира Коста Чолаков, член на УС на Асоциацията на българските застрахователи.

Според Асоциацията на пострадалите в катастрофи цената на „Гражданската отговорност” в момента е твърде ниска. „Нека не се притесняваме, че цената на застраховката се показва, в крайна сметка тя пази самите нас. Когато обезщетенията са за стотици хиляди, няма как застраховката да е 200 лв.”, посочи Владимир Тодоров.

Истинското решение виждат във въвеждането на система, според която изрядните шофьори плащат евтина застраховка, а нарушителите се наказват с по-солени вноски.

Източник: БЛИЦ

Коментирай чрез Фейсбук

Източник:fakti.bg
loading...

Вашият коментар

x

Check Also

Хиляди гастарбайтери пъплят към Турция

Хилядите гастарбайтери, които пътуват от Западна Европа към Турция, са образували големи задръствания на българо-турската ...

Най-скъпите луксозни имоти

Колкото повече милиардери има в един град, толкова по-скъпи са имотите в него. Доказателство за ...

Прогнозата на ЕК за българската икономика без промяна

Прогнозите за икономическия растеж на България през 2019 г. и 2020 г. остават непроменени – ...

Най-пъргавият пикап в света (ВИДЕО)

Мичиганската компания Roush Performance, специализирана в тунинга на автомобили Ford, представи нов пакет за доработка ...

Близостта до университет повишава цената на имота

Ако жилището ви се намира в близост до университет и особено в университетски център, по-високата ...

Еврохолд: Само ние можем да направим сега сделката с ЧЕЗ

Бизнес групата „Еврохолд“ обяви, че е сключила договор за покупката на ЧЕЗ-България. Най-голямото елекроразпределително дружество ...