Home » България » Граждани продължават с недоволство срещу изменението на Закона за държавната собственост

Граждани продължават с недоволство срещу изменението на Закона за държавната собственост

Продължава гражданското недоволство и борба за отмяна на Закона за изменение и допълнение на Закона за държавната собственост, според който по всяко време и без регулирана цена, дори на безценица, държавата може да отнема частна собственост. Интересното е, че според тази промяна, държавата може да „сложи ръка“ на нечия собственост, не само за неотложните си нужди, но и при апетити на частни инвеститори например, за да се построи някой аквапарк или голф игрище.

Но това, което притеснява гражданите, според архитект Янита Тарабанова, която е сред главните активисти на Инициативен комитет Горубляне, е по-скоро правото на отнемане на частната собственост, без да има критерии за цената, което често води до безценица.

Според посочената промяна в закона за държавната собственост, цената се определя, без да има оценител, а директно от комисия, назначена от Министерски съвет. Няма никакво съобразяване с реалната стойност на имота, а би било справедливо поне да се доближава до средната, която в момента е 300 евро на кв.м. Постоянно се отчуждават имоти, според архитект Тарабанова и това често става на цена, много по-ниска от реалната, а когато държавата отнеме даден имот, после гражданите много трудно могат да си изискат обезщетението. В момента има случай гражданин да си чака обезщетението за имот вече 10-та година.

Бе направена стъпка в посока на защита на гражданските права, от страна на президента Радев, който наложи вето на Закона за изменение и допълнение на Закона за държавната собственост, но частично, т.е. само против принудително изземване на имоти за нужди на частни инвеститори, а не само за държавни мероприятия. Макар и да бе отменено ветото, преразглеждането на закона все пак успя да стигне до Конституционния съд чрез президента.

Инициативният комитет на Горубляне в момента действа върху вариант чрез адвокат да продължи разглеждането на промените в Конституционния съд, тъй като гражданите нямат право да комуникират директно са тази институция. Освен това отново са заявили искане към омбудсмана Мая Манолова, че трябва да се промени не само точката, която засяга изземването на частна собственост вследствие на проекти на частни инвеститори, но и на частта, засягаща посяганията от страна на държавата.

Междувременно Инициативен комитет Горубляне готви нов протест, този път пред Конституционния съд.

България
Коментирай чрез Фейсбук

Източник:fakti.bg
loading...

Вашият коментар

x

Check Also

Ердоган заминава при Путин

Турският президент Реджеп Тайип Ердоган ще бъде на посещение в Москва във вторник, 27 август, ...

Борисов: От Германия внасяме Mercedes-и, BMW-та, Audi-та за вас, а изнасяме – IT

Когато има работа и пътища, няма етническо напрежение. Това заяви премиерът Бойко Борисов от Крумовград. ...

Трагедията на Арктика

ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати. Ледовете ...

Путин нареди: Искам адекватен отговор на САЩ (ВИДЕО)

Президентът на Русия възложи да бъде направен анализ на степента на заплаха във връзка с ...

МВР е съучастник при голяма част от убийствата

ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати. Само ...

Бойко Борисов: Интриганти изритаха шефа на НСО

Премиерът Бойко Борисов още повече засили съмненията около оставката на шефа на Националната служба за ...