Home » Свят » Google изгражда центрове за данни в Тайван

Google изгражда центрове за данни в Тайван

През 2007 г. Google обяви плана си за изграждане на центрове за данни в Азия. Този план привлече оферти и предложения от правителствата на Тайван, Япония и Южна Корея, а също и Китай и Сингапур, които се конкурират зад кулисите.

Република Китай отправи своята оферта и спечели благодарение на най-ниските разходите за инфраструктура, земя, вода и електричество. Друго съществено предимство бе и по-малката политическа намеса. Компанията избра крайбрежния индустриален парк Чжанхуа за своя най-голям център за данни в Азия. Инвестира 483,67 милиона щатски долара в първата фаза на проекта, което осигури работа на повече от 200 души.

Центърът, който стартира своята дейност в края на 2013 г., донесе много бизнес възможности в близките райони. Друг фактор, повлиял на избора на Google, е наличието на възобновяема енергия – Тайван е заобиколен от море, където мусонните ветрове създават отлични условия за функционирането на вятърните електроцентрали.

През 2010 г. НАСА, използвайки данни за сателитно наблюдение, установи, че средната плътност на вятърната енергия в пролива на Тайван край бреговете на Чжанхуа е близо 800 вата на квадратен метър със средни скорости на вятъра над 7 метра в секунда, което осигурява изключителни и рядко срещани на други места по света условия за вятърните паркове.

Международната консултантска компания 4C Offshore заяви, че 17 от 20-те най-добри крайбрежни вятърни централи в света са в Тайванския пролив. Ето защо ветровитите райони на Чжанхуа са най-добрият избор за индустриите, които могат да използват изцяло екологичните и неизчерпаеми ресурси на вятър за снабдяване с електрическа енергия, като същевременно това получават и изключителни ползи за корпоративния си имидж.

Google обаче реши да не изгражда втори център за данни до вече съществуващия. Вместо това компанията го изгради в Тайнан. Едно от съображенията е, че за да бъде защитена, резервните копия на архивираната информация (backup-ите) трябва да бъдат разположени в отделни дата центрове. Друга съществена причина е и промяната в политическата конюнктура след изборите миналата година.

В резултат на тях първоначалното бурно развитие на индустриите за зелена енергия се ограничава заради проядрената идеология на опозиционната партия, което на свой ред поставя множество препятствия по пътя на развитие на възобновяемите енергийни източници. Това накара Google да избере по-дружелюбно място за изграждане на новото си съоръжение.

Коментирай чрез Фейсбук

Източник:fakti.bg
loading...

Вашият коментар

x

Check Also

Дисциплинарната комисия обяви наказаниятa

Дисциплинарната комисия към БФС обяви санкциите след изиграването на 13-ия кръг от шампионата. Традиционни глоби ...

Издирват 18-годишен избягал затворник. Виждали ли сте го?

Полицията издирва 18-годишен затворник, който днес е избягал от затворническото общежитие в Смолян, съобщиха от ...

Федерер постигна победа в 1500-ия си мач

Роджър Федерер стартира с лесна победа в първия кръг на турнира в Базел. Швейцарецът зарадва ...

Рачков и Мария удариха дъното

Макар от раздялата на Димитър Рачков и Мария Игнатова да е минала повече от година, ...

Любовен скандал след пиянска вечер във Фермата (СНИМКИ)

Разрази се любовна драма след тежка вечер във „Фермата: Нов свят“. Буйната българка с никарагуанска ...

Митничари задържаха $20 700 на летище София

Митничари задържаха 20 700 щатски долара на летище „София“, съобщиха от агенция „Митници“. Парите били ...